Natuurlijke klimaatbuffer De Onlanden


Op de grens van de provincies Groningen en Drenthe ligt tegen de buitenwijken van de stad Groningen het nieuwe natuurgebied De Onlanden. Dit natuurgebied van ongeveer 2500 hectare tussen het Leekstermeer en de nieuwbouwwijk Terborgh is ook een waterbergingsgebied. In 1998 heeft Groningen veel wateroverlast gehad. De Onlanden beschermt de stad hier voortaan tegen. Als er door extreme neerslag te veel regen in de Drentse beken Peizerdiep en Eelderdiep en het watersysteem van Waterschap Noorderzijlvest valt, dan kan De Onlanden het water tijdelijk opvangen.

Wanneer is De Onlanden ontstaan?

Tussen 2008 en 2015 hebben Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Waterschap Noorderzijlvest, Het Drents Landschap en andere organisaties het gebied opnieuw ingericht. Zij sloten aan bij de herinrichting van Peize en Roden-Norg. Er kwam versneld geld beschikbaar om grond op te kopen van boeren in het gebied. Boeren kregen ook de kans om hun grond te ruilen voor grond dichter bij hun eigen boerderij.

Welke maatregelen zijn er genomen?

De partijen hebben onder andere kades laten aanleggen om water vast te houden en te scheiden van omringend landbouwgebied. Ook hebben ze waterwegen, gemalen, slenken, bruggen en fietspaden laten aanleggen. Daarnaast zijn er voor bezoekers kanoroutes gemaakt en zogeheten ‘natuurbeleefpunten’.

Bekijk deze informatieve animatievideo over de aanleg van natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden uit 2011.

Wat zijn de resultaten?

In 2015 was het project helemaal klaar. Maar al in januari 2012 moest een deel van De Onlanden tijdelijk water opvangen om te voorkomen dat het gebied rond Tolberter Petten onderliep. De aanleg van De Onlanden heeft daarnaast tot een aantal belangrijke resultaten geleid:

  • In de stad Groningen is geen wateroverlast meer.
  • De kosten van de aanleg waren veel lager dan andere mogelijke oplossingen, bijvoorbeeld het ophogen van alle kades.
  • Er is naast waterberging ook nieuwe moerasnatuur ontstaan. Het water trekt veel verschillende vogels zoals de zilverreiger, de zeearend, de bruine kiekendief, de roerdomp, de waterral, de koekoek en het baardmannetje. Ook de otter heeft zich in De Onlanden gevestigd.
  • Bewoners in de stad en de omgeving hebben er een gebied bij gekregen waar ze kunnen recreëren.
  • Dankzij De Onlanden is er minder overlast in het watersysteem van Noorderzijlvest.


Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
Natuurmonumenten, Waterschap Noorderzijlvest, provincie Drenthe, Het Drents Landschap, Staatsbosbeheer, LTO-noord, gemeente Noordenveld, gemeente Tynaarlo & Prolander
Schaal
Regio
Thema
Wateroverlast