Nederland pakt opnieuw massaal de schep op voor NK Tegelwippen
Dit jaar deden er 199 gemeenten mee aan het NK Tegelwippen en zijn er ruim 5,5 miljoen tegels gewipt. Een miljoen meer dan vorig jaar! Vandaag maakt de organisatie de winnende gemeenten bekend.
Venlo is grootste winnaar
De drie Gouden Scheppen gaan naar ... Venlo, Vlaardingen en Halderberge! Zij wipten de meeste tegels per inwoner. De grootste winnaar is de gemeente Venlo. Haar inwoners haalden in totaal de meeste tegels weg: 414.395 in totaal. Deze prestatie wordt beloond met de enige echte Gouden Tegel!
Van mini-tuintjes tot groene schoolpleinen
Het NK Tegelwippen leverde de afgelopen maanden weer veel vergroening op: van mini-tuintjes tot groene schoolpleinen en van private tuintransformaties tot grote buurtprojecten. Inwoners, ondernemers, scholieren en wethouders trokken hun scheppen uit de schuur om de omgeving mooier, waterbestendiger en meer biodivers te maken.
Record na record
Dit jaar deed bijna 60 procent van alle Nederlandse gemeenten mee aan het toernooi, dat sinds 2020 jaarlijks terugkeert. Sinds die tijd is het aantal gewipte tegels elk jaar flink toegenomen. Van 1,5 miljoen tegels in 2021 naar meer dan 5,5 miljoen dit jaar. De totale tegelstand staat inmiddels op bijna 14,5 miljoen, gerekend vanaf de eerste editie. In juni werd de 10 miljoenste gewipte tegel gevierd met wiptips van ‘Eigen Huis & Tuin’-expert Boer Tom. Ook Vlamingen pakten massaal de schep op tijdens de tweede editie van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. In Vlaanderen zijn inmiddels ook al ruim 5 miljoen tegels vervangen door groen.
Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat is onder de indruk van de 5,5 miljoen tegels die dit jaar zijn gewipt. Hij is zelf fervent tuinier en begrijpt de groeiende belangstelling voor vergroenen heel goed: “Een groene tuin maakt mensen nou eenmaal gelukkig, zo wijst onderzoek uit. Zelf kom ik helemaal tot rust als ik aan het tuinieren ben en vogels en vlinders bekijk die eten en bescherming vinden in mijn tuin.”
Kleine actie, groot resultaat
De wedstrijd mag dan voorbij zijn, maar het wippen gaat gewoon door. En dat is hard nodig: bijna de helft van de Nederlandse tuinen ligt nog vol met stenen en grind. Elke tegel die plaatsmaakt voor groen draagt bij aan een klimaatbestendiger Nederland. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Geveltuinen, of mini-stadstuintjes, met veel verschillende planten, blijken een oase voor insecten. Bovendien bieden ze verkoeling tijdens hete zomers en helpen ze de bodem om beter regenwater op te vangen, wat wateroverlast tegengaat.
Lodewijk Hoekstra: “De herfst is hét moment om te planten! De grond is nu nog lekker warm en vochtig, ideaal voor sterke wortelgroei. Dus haal die tegel eruit en zet er groen voor terug, ook nu het NK Tegelwippen voorbij is.”
Voorbeschouwing 2025
Na vijf edities van het NK Tegelwippen en twee jaar Vlaams Kampioenschap Tegelwippen valt er nog genoeg te wippen. “Onze droom is dat er geen zinloze verharding in Nederlandse en Vlaamse tuinen meer te vinden is”, zegt Eva Braaksma van creatief bureau Frank Lee, de organisatie achter het NK Tegelwippen. “In het voorjaar van 2025 starten we daarom weer en dagen we Vlaanderen uit in de allereerste derby der Lage Landen.” Het belooft een zinderende wedstrijd te worden tussen Oranje en de Rode Duivels.
Over NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen is een initiatief van creatief bureau Frank Lee in samenwerking met collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De competitie maakt deel uit van de campagne Een Groener Nederland begint in je eigen tuin. Dit is een samenwerking van onder meer overheden, brancheorganisaties, waterbeheerders en natuur- en tuinorganisaties. Zij slaan de handen ineen om samen met inwoners de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen, en organiseren daarvoor meerdere activiteiten.