Samen Waterproof

Door klimaatverandering en urbanisatie krijgen steden steeds meer te maken met wateroverlast. Daarom hebben de gemeenten in Waterkring de Baronie het platform Samen Waterproof ontwikkeld. Op het platform zit een tool waarmee bewoners voor hun eigen situatie kunnen zien welke maatregelen geschikt zijn om hun woning klimaatbestendiger te maken. Bijvoorbeeld door regenwater te infiltreren, bergen of hergebruiken. Bewoners zien met deze tool hoe een maatregel werkt, welk onderhoud ze moeten plegen, hoeveel water ze kunnen bergen op hun perceel, en wat de kosten en eventuele subsidies zijn. Ook helpt de tool gemeenten om inzicht te krijgen in de hoeveelheid mogelijke waterberging in de private ruimte.

De maatregelen die overheden nemen om steden klimaatrobuuster te maken, zijn niet genoeg. Burgers moeten ook een steentje bijdragen. Met het platform Samen Waterproof krijgen bewoners inzicht in maatregelen die ze kunnen nemen, afgestemd op hun eigen woonsituatie. Waterberging op privaat terrein blijft zo niet een vage wens, maar wordt heel concreet en makkelijk uitvoerbaar.

Het platform en de tool zijn nu beschikbaar voor de gemeenten in Waterkring de Baronie, maar alle gemeenten in Nederland zouden ze kunnen inzetten.

  • Het platform is flexibel, je kunt het als gemeente makkelijk aanpassen aan je eigen wensen. Je kunt het platform bijvoorbeeld ook verdelen over verschillende wijken.
  • Heb je als gemeente interesse in de tool? Dan heb je een beperkt budget nodig om:
  • specifieke data te integreren in het postcodecheck-instrument
  • de tool aan te passen aan je wensen
  • programma’s en communicatievorm te ontwikkelen
  • de tool te onderhouden.

Je kunt de tool ook in een bestaande website integreren.

Ga naar het platform Samen Waterproof.