Gevolgen van en maatregelen tegen hitte

De gevolgen van de toenemende hitte zijn heel divers. Hitte kan leiden tot gezondheidsproblemen en extra sterfte onder kwetsbare groepen, maar bijvoorbeeld ook tot verminderde arbeidsproductiviteit en schade aan infrastructuur.

Via de linkjes hieronder lees je meer over drie domeinen van hitte: de buitenruimte (gebied), woningen (gebouw) en de gezondheid. Je leest er meer over de gevolgen van hitte en verschillende maatregelen die deze gevolgen kunnen beperken. Verder geven we op deze pagina een kort overzicht van tools die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in de gevolgen.

Overzicht van tools

De Menukaart Hitte in de gebouwde omgeving toont in één oogopslag welke stappen gemeenten kunnen zetten om hittebestendig te worden. Het NAS-bollenschema ‘Het wordt warmer (pdf, 302 kB)’ laat zien waar de toenemende hitte problemen kan veroorzaken. Ook kun je per sector bekijken wat de effecten van hitte zijn, bijvoorbeeld voor de sectoren gezondheid, recreatie en natuur.  Verder kun je gebruikmaken van een mindmap die de effecten weergeeft van hitte in de stad.

Mindmap hitte