Maatregelen voor de gezondheid

Hoe kun je hittestress zoveel mogelijk voorkomen? Op deze pagina vind je interessante links naar onderzoeken, adviezen en webinars over het voorkomen van hittestress. Ook gaan we in op het lokaal hitteplan, waarin je met verschillende partijen afspreekt hoe je de gevolgen van hitte aanpakt.

Wil je inwoners bewust maken van de gezondheidsrisico’s van hitte, zodat ze minder snel last krijgen van hittestress? Dan kan de Toolkit Basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, hitte en droogte daarbij helpen.

Hoe voorkom je hittestress?

Wil je meer weten over hoe je gezondheidsproblemen als gevolg van hitte beperkt? Dan kunnen de volgende linkjes interessant zijn:

  • De webinar ‘Hitte in tijden van corona, hoe beschermen we onze ouderen’ van donderdag 25 juni 2020. De webinar was georganiseerd door Alles is Gezondheid, Een tegen eenzaamheid, Rode Kruis, RIVM, en Klimaatverbond Nederland. Onder het filmpje met de webinar vind je ook handige links naar achtergrondinformatie.
  • In de zomer van 2019 heeft de GGD in Gelderland en Overijssel onderzoek gedaan naar de hittebeleving onder volwassen inwoners van deze twee provincies. De resultaten hiervan staan in de factsheet Hitte en Gezondheid.
  • Het FNV Arbo-adviespunt geeft adviezen over gezond werken in de hitte en heeft een werkklimaat app
  • Werknemers en patiënten in de zorg gebruiken steeds vaker koelvesten tegen de hitte. De inspiratie hiervoor komt uit de topsport. Zo’n koelvest kun je ook makkelijk zelf maken.
  • Uitdroging door hitte kan ook invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen. Maar op welke precies? Het Nederlandse Huisartsengenootschap heeft dit in het Document Hitte op een rijtje gezet. De medische term voor uitdroging is dehydratie.

Lokaal hitteplan

Om inwoners te beschermen tegen hitte is het belangrijk dat gemeenten een goed lokaal hitteplan opstellen. Dat blijkt ook uit een onderzoek van de Haagse Hogeschool naar hoe de gemeente Den Haag haar kwetsbaarste bewoners het beste kan beschermen tegen hitte. Je ziet in Nederland dat steeds meer gemeenten werken aan zo'n lokaal hitteplan: een plan waarin je afspreekt hoe je samen met verschillende partijen de gevolgen van hitte in een gemeente aanpakt. Het lokaal hitteplan komt voort uit het Nationaal Hitteplan en is in de eerste plaats gericht op de gezondheid van mensen die kwetsbaar zijn voor hitte. Waar het nationaal hitteplan vooral gaat over hitte in relatie tot gezondheid, neemt het lokaal hitteplan ook de andere twee relevante domeinen mee: de woning en de leefomgeving. Wil je een lokaal hitteplan opstellen? Tips hiervoor kun je vinden via de linkjes hieronder:

  • De Handreiking Lokaal Hitteplan helpt je om samen met andere betrokken partijen zo’n lokaal hitteplan op te stellen.
  • Op 8 oktober 2019 was er een symposium over lokale hitteplannen. Meer over dit symposium lees je in het nieuwsbericht, waar je ook de presentaties en verslagen van de werksessies kunt vinden.