Standaardberichten voor sociale media
Hier vind je verschillende standaardberichten voor sociale media die je kunt gebruiken als basis of ter inspiratie. Per klimaatthema vind je meerdere voorbeeldberichten. Ook staan hier een aantal algemene berichten over klimaatadaptatie. Je hoeft deze berichten natuurlijk niet letterlijk over te nemen. Ze dienen vooral als inspiratie.
Qua hoeveelheid tekens zijn deze standaardberichten geschikt voor Twitter. Op LinkedIn heb je ruimte om je bericht uit te breiden. Extra tip: als je een URL opneemt op LinkedIn, dan kun je die verwijderen nadat de link in beeld verschijnt. Dat maakt je bericht korter en strakker.
Overstroming
- Het water in de rivier [naam rivier] staat hoog op het moment. Sinds de overstromingen in Limburg weten we hoe groot de gevolgen kunnen zijn. Weet jij wat je moet doen? Tip: zoek een droge plek en zorg dat je voedsel, water, medicijnen en een radio bij je hebt.
- Het waterpeil in de rivieren stijgt. Weet jij wat je moet je doen bij een dreigende overstroming? Blijven of weggaan? Kijk voor tips over wat je moet doen op overstroomik.nl.
- Deze week is het […] jaar geleden dat grote delen van Limburg overstroomden. Weet jij hoe hoog het water in jouw buurt kan komen te staan? Kijk op www.overstroomik.nl of www.mijnwaterrisicoprofiel.nl en vul je adres in.
- Het blijft maar regenen in Nederland. Woon je in de buurt van een rivier met hoogwater? Neem het zekere voor het onzekere en zet waardevolle en kwetsbare spullen op een hogere verdieping. Lees meer tips over hoe je je moet voorbereiden op een overstroming?
- Dreigt het hoge water in de [naam rivier] je tuin en woning binnen te stromen? Lees hier wat je dan het beste kunt doen en wie je bij nood kunt bellen: Link naar eigen gemeentepagina*
* Een voorbeeld van informatie bij een overstroming vind je op deze pagina van de gemeente West-Betuwe: https://www.westbetuwe.nl/hoog-water-op-de-linge.
Wateroverlast
- Er viel gisteren heel veel regen in korte tijd. Daardoor kon de riolering het regenwater op sommige plekken niet verwerken. Help je mee om de riolering te ontlasten? Kijk voor tips op de website van Ons Water.
- Heb je de weersvoorspellingen al gezien? Het gaat de komende week op sommige plekken flink regenen. Benieuwd naar wat je kunt doen om de overlast thuis te beperken? Lees de brochure ‘Wateroverlast in je woning’.
- Het regent weer en de pannetjes worden nat! Wist je dat je met je dak ook regenwater kunt opvangen? Dat is goed tegen wateroverlast. Kijk voor groene maatregelen aan je dak op de Handreiking Natuurdaken.
- Er wordt morgen veel regen verwacht. Door je tuin te vergroenen, help je mee wateroverlast te beperken. Benieuwd naar tips om je tuin klimaatbestendig te maken? Kijk dan gauw op het Kennisportaal Klimaatadaptatie.
- Het regent maar en het regent maar. Wil je wateroverlast tegengaan? Haal dan bijvoorbeeld bladeren uit je dakgoot. Wil je weten welke maatregelen je zelf kunt nemen tegen wateroverlast? Ga naar de website van Ons Water.
-
Stroomt er bij hevige regen weleens water omhoog uit jouw wc? Check dan ook of het riool goed is aangesloten en de afvoerbuis terugslagkleppen heeft. Een video van Rioned laat zien hoe je het regenwater buiten kunt houden. Heb je toch nog wateroverlast? Dan kan het ook zijn dat er een verstopping in de riolering zit.
Hitte
- Het wordt erg warm deze week! Hoe houd jij je hoofd koel? Een aantal tips: drink voldoende water, doe overdag de gordijnen of rolluiken dicht en zet alleen ’s nachts en ’s ochtends vroeg de ramen open. Lees meer tips om je woning koel te houden.
- Warm hè? Behoefte aan verkoeling? Wip wat tegels en plant een ‘tuiny forest’. Met een tuiny forest verkoel je je tuin en doe je planten en dieren een plezier. Dus aan de slag met jouw minibos! Kijk op de website van IVN.
- Nederland geniet weer van tropische temperaturen. Hartstikke fijn, maar wist je dat sommige groepen kwetsbaar zijn voor hitte? De infographic van @RodeKruis laat zien wie je tijdens de hitte extra in de gaten moet houden en wat je kunt doen tegen oververhitting.
Droogte
- Nederland heeft een watertekort. Toch merk je daar thuis weinig van. Er komt gewoon water uit de kraan, je kunt nog douchen en de wc spoelt ook door. Hoe kan het dan dat we van een watertekort spreken? Het KNMI legt uit hoe het zit:
- Het is al een poos droog en dat betekent dat we zuinig met ons ons water moeten zijn. Wil je weten wat je zelf kunt doen om water te besparen? Kijk op de website van Ons Water. Scroll naar beneden voor tips om zelf water te besparen.
- Het is weer droog in Nederland. Dat betekent dat ook de bodem steeds droger wordt. Benieuwd naar wat je hier zelf tegen kunt doen? Kijk op de pagina ‘Wat kun jij doen?’ op het Kennisportaal Klimaatadaptatie voor informatie en praktische tips.
- Je hebt het misschien al gelezen: Nederland heeft te maken met droogte. Maar in de winter heeft het heel veel geregend. Hoe kunnen we dan nu last hebben van droogte? Droogte-expert Niko Wanders legt je in deze video uit hoe droogte werkt: https://www.youtube.com/watch?v=MyntbUTfzkY
- Als het weinig regent, is het belangrijk om de regen die er wel valt op te vangen. Met een groene tuin kun je regenwater in de bodem laten wegzakken. Goed voor planten en goed tegen hittestress! Kijk voor tips om water te besparen in je tuin op de website van MilieuCentraal.
- Het heeft lang niet geregend en daarom is het goed om zuinig met ons water om te gaan. Korter douchen helpt bijvoorbeeld. En iets minder vaak je kleren wassen. Lees nog meer tips op de website van WWF.
Algemeen over klimaatadaptatie
- Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we de uitstoot van broeikasgassen omlaag brengen. Maar we moeten ons ook al aanpassen aan het veranderende klimaat. Dit heet klimaatadaptatie. Deze video legt je uit wat dat precies betekent: https://www.youtube.com/watch?v=Rm7iudNB18U
- Door klimaatverandering neemt de kans op hoosbuien en droge periodes toe. Nederland is al bezig zich hierop voor te bereiden. Benieuwd hoe? Kijk eens op het Kennisportaal Klimaatadaptatie, dé informatiebron over klimaatadaptatie in Nederland.
- Meer groen is goed tegen droogte en wateroverlast. De gemeente kan de openbare ruimte vergroenen. En jij kunt zelf aan de slag in je tuin, op je balkon of terras. Dat is ook goed voor de natuur! Op zoek naar tips en trucs? Kijk op huisjeboompjebeter.nl.
Hoe ga je om met negatieve reacties?
Vooral bij berichten via sociale media gebeurt het weleens dat er reacties op komen. Dat wil je natuurlijk ook, zo krijgt het bericht meer aandacht. Maar wees ook voorbereid op mogelijke negatieve reacties.
Hoe kun je negatieve reacties voorkomen?
Je kunt negatieve reacties op sociale media zoveel mogelijk voorkomen door concreet en op maat te schrijven. Door concreet te schrijven verminder je de kans dat mensen verkeerde aannames doen. Als je bijvoorbeeld in je bericht schrijft dat weersextremen door klimaatverandering toenemen, gaan sommigen ervan uit dat ook stormen toenemen. Terwijl daar geen aanwijzingen voor zijn. Beschrijf dus liever concreet welke weersextremen toenemen. Een ander voorbeeld: soms kan het nodig zijn om expliciet te maken dat wateroverlast overal kan ontstaan, ook in gebieden waar geen rivier doorheen stroomt. Anders kunnen mensen denken: dat bericht geldt helemaal niet voor mij, want ik woon niet in de buurt van water.
Hoe reageer je op negatieve reacties?
Heb je toch een negatieve reactie gekregen op een bericht via sociale media? Het verschilt per situatie wat je daarmee doet. Stel samen met collega’s een paar regels op over hoe je reageert. Reageer in ieder geval niet te snel en denk eerst goed na over hoe je reageert. Overleg hierover ook even met collega’s Hieronder volgen nog een paar tips.
- Doet iemand een aanname die niet klopt of staat er een fout in je bericht? Reageer dan vriendelijk, bedank altijd eerst dat iemand de moeite heeft genomen om te reageren, erken de fout/onduidelijkheid en maak duidelijk wat er eigenlijk had moeten staan of hoe je de tekst eigenlijk zou moeten lezen.
- Gebeurt het dat je heel veel negatieve en vaak emotionele reacties krijgt? Denk dan goed na op welke reactie je ingaat. Probeer in je reactie altijd begrip te tonen en positief te blijven.

Dit actiepakket is ontwikkeld in samenwerking met Ons Water en Overstroomik.nl.
