Voorbeelden van communicatiemiddelen en acties

Wil je een stimuleringsactie opzetten en ben je op zoek naar inspiratie? Op deze pagina vind je verschillende voorbeelden. Inspiratie voor acties kun je ook opdoen in het Klimaatwarenhuis van de provincie Noord-Brabant en in de derde editie van de StraaDkrant.

Landelijke campagnes

Er zijn een aantal landelijke acties die bedoeld zijn om particulieren te stimuleren tot klimaatadaptatie. Dit zijn de bekendste:

  • Eén van de bekendste acties is het NK Tegelwippen: een landelijke wedstrijd van NL Vergroent waarin gemeenten strijden om het grootste aantal gewipte tegels.
  • Een andere campagne van NL Vergroent is de najaarscampagne Het vergeten plantseizoen. Door te planten in de herfst, groeien planten beter en hoef je ze minder water te geven. De campagne biedt ook een toolkit met verschillende communicatiemiddelen die je kunt gebruiken.
  • Operatie Steenbreek: een campagne die gemeenten een activiteitenpakket biedt om inwoners te inspireren hun eigen tuin te vergroenen.

Lokale acties

Sommige gemeenten hebben een actie bedacht waarmee ze letterlijk naar de inwoners toe komen. Een mooie manier om met inwoners in gesprek te gaan. Voorbeelden hiervan zijn de pop-up-tuin in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk, en de Klimaatkaravaan in Rheden.

Afkoppelcoaches in wijken

Een aantal gemeenten, zoals Deventer en Renkum, heeft regenwaterambassadeurs of afkoppelcoaches in de wijk ingeschakeld. Deze ambassadeurs en coaches stimuleren en motiveren inwoners om hun regenpijp van de riolering af te koppelen, en ze geven de inwoners advies over hoe ze dat kunnen doen. En in Almere vervullen bewoners zelf de rol van coach en ambassadeur: als ‘Groene Buren’ stimuleren ze hun buurtgenoten om hun tuin te vergroenen.

Andere partijen als klimaatambassadeurs

Ook woningbouwcorporaties, scholen, kinderboerderijen, hoveniers en tuincentra kunnen dienst doen als ‘ambassadeur’. Zo heeft een kinderboerderij in Wijhe een waterspeelplaats aangelegd die wateroverlast en droogte tegengaat, en maakt ze bezoekers daar ook bewust van via informatieborden. En een tuincentrum in Lochem heeft een klimaatadaptieve tuin opgezet, waarmee het centrum klanten stimuleert om klimaatadaptief te gaan tuinieren.

Websites en pagina’s voor inwoners

Er zijn verschillende gemeenten die een website over klimaatadaptatie hebben opgezet voor inwoners. Bekijk hiervoor het overzicht van lokale enregionale platforms. Hieronder lichten we een aantal van deze websites kort toe

  • De website Duurzaam Gooise Meren inspireert en activeert inwoners om hun tuin te vergroenen. Inwoners kunnen hun adres in de zoekbalk invullen en zien hoe klimaatbestendig hun adres is aan de hand van een klimaatlabel. Ze kunnen in de tool hun label verbeteren door groenblauwe maatregelen te selecteren.
  • De website Arnhem Klimaatbestendig laat inwoners van Arnhem zien met welke maatregelen ze hun tuin, huis en buurt klimaatbestendig kunnen maken en hoe ze daar hulp bij kunnen krijgen.
  • De gemeente Haarlemmermeer inspireert haar inwoners met de website Haarlemmermeer Waterproof om hun eigen huis en tuin waterproof te maken. Je vindt hier bij alle maatregelen naast uitleg verschillende tips en voorbeelden. Ook kun je hier een raamposter downloaden om je buren te inspireren.

En op dit kennisportaal vind je ook een speciale ingang voor inwoners.