Feugelpôlle Zuidwest-Ameland


De Feugelpôlle is een kwelder aan de zuidwestkust van Ameland: een gebied aan zee dat bijna nooit overstroomt. Het is een belangrijke plek omdat duizenden vogels er bij hoogwater kunnen uitrusten. Maar door erosie is de kwelder sinds het begin van deze eeuw kleiner geworden. Daarom is de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers (CNK) in 2012 begonnen met een pilot om de kwelder op een natuurlijke manier te laten groeien. Deze pilot wordt tot 2022 gemonitord.

Welke maatregelen zijn er genomen?

Staatsbosbeheer beheert de Feugelpôlle en werkt samen met Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslân. Om ervoor te zorgen dat de kwelder groeit heeft Staatsbosbeheer een goede ondergrond gemaakt voor jonge mosseltjes. Die kunnen zorgen voor sediment. Ook heeft Staatsbosbeheer over de lengte van een kilometer rijshouten dammen geplaatst om zeewater tegen te houden. En er zijn kleischelpen gestrooid op de kwelderrand. Al deze maatregelen stimuleren de groei van de kwelder.

Welke gevolgen hebben deze maatregelen?

Door de Feugelpôlle groter te maken hopen de betrokken partijen het volgende te bereiken:

  • De waterkering wordt versterkt.
  • De natuurwaarden van het Waddengebied worden versterkt.
  • Er komt meer recreatie in het gebied.
  • Maatregelen die de natuur helpen, zijn ook goed voor toerisme en klimaatadaptatie.

Welke organisaties maken deel uit van de CNK?

De Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers is in 2008 opgericht en bestaat uit acht natuurorganisaties: Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling, Waddenvereniging, De Natuur en Milieufederaties, LandschappenNL en Natuurmonumenten.


Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân, Ministerie van I&M, Rijkswaterstaat, Gemeente Ameland, Programma Rijke Waddenzee, Waddenvereniging & Vogelwacht Hollum-Ballum
Schaal
Regio
Thema
Overstroming