Aan de slag

Dit kennisportaal bevat veel handige informatie om met klimaatadaptatie aan de slag te gaan. Via de ingangen op deze pagina hebben we die informatie gestructureerd, zodat je snel en eenvoudig bij de juiste informatie komt. Hieronder lees je waarom het belangrijk is dat we zo snel mogelijk aan de slag gaan. Via de verschillende afbeeldingen kom je bij de informatie die voor jou relevant kan zijn.

Waarom gaan we aan de slag?

Het klimaat verandert. Wereldwijd warmt de aarde op en we krijgen te maken met steeds extremer weer. Ook in Nederland merken we deze veranderingen. We krijgen bijvoorbeeld vaker te maken met hevige neerslag en hogere temperaturen. Om grote risico’s en klimaatschade te voorkomen, moeten we ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Dat kan door onze bebouwde en landelijke gebieden klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Dat noemen we ook wel klimaatadaptatie. Klimaatadaptatie biedt óók een mooie kans om de leefomgeving direct aantrekkelijker en gezonder in te richten.

Waar kunnen we aan de slag?

Of je nou in een grote stad woont of in een klein dorp, in Oost-Nederland, aan de Zeeuwse kust of in het Caribisch deel van het Koninkrijk: overal kun je aan de slag om onze omgeving beter bestand te maken tegen extreem weer. De uitdagingen en oplossingen zijn in de Cariben natuurlijk anders dan in Europees Nederland. Daarom vind je via één van de afbeeldingen hieronder meer informatie over klimaatadaptatie in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Wie kunnen er aan de slag?

Iedereen! We kunnen allemaal een bijdrage leveren aan het klimaatbestendig maken van onze omgeving: overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners. Daarnaast is het belangrijk dat er in het onderwijs voldoende aandacht is voor klimaatadaptatie. Via de links hieronder vind je per doelgroep relevante informatie om aan de slag te gaan.

Maatschappelijke organisaties