Wateroverlast

De jaarlijkse neerslag in Nederland is tussen 1910 en 2022 toegenomen met 26%. Vooral de winters zijn natter geworden, maar ook in de zomer valt meer neerslag. De toename komt vooral doordat de neerslag extremer is geworden. In de toekomst neemt het aantal zware buien met veel neerslag toe, maar de jaarlijkse neerslaghoeveelheid verandert weinig. Hevige en langdurige neerslag kan zorgen voor wateroverlast. Voorbeelden zijn: schade aan gebouwen en onbegaanbare wegen. In de toekomst neemt door klimaatverandering de kans op wateroverlast verder toe. Vooral zomerse hoosbuien kunnen nog extremer worden. Dit kan veel overlast veroorzaken als we ons niet genoeg aanpassen aan deze veranderingen.

Wat vind je op deze pagina's?

Op deze pagina’s lees je meer over de oorzaken en gevolgen van wateroverlast. Ook vind je hier informatie over effecten van verschillende maatregelen tegen wateroverlast en delen we resultaten van verschillende studies op dat gebied.

Mis je iets? Laat het ons weten!

Ken je zelf een studie of bron op het gebied van wateroverlast die hier nog niet genoemd is? Dan zijn we blij als je dit met ons deelt. Dat kan via het contactformulier.