Maatwerkadvies wateroverlast Zwanenburg


Dit project is een voorbeeld in het verkrijgen van begrip en medewerking van bewoners die zwaar getroffen worden door waterovelast. In Zwanenburg ligt een wijk beduidend lager dan de omgeving. Bij extreme buien zoals in juli 2014 is er in deze wijk veel water op straat. De maatregelen die in het rioolstelsel, in het oppervlaktewater en op openbaar terrein worden genomen, kunnen het risico van water-in-de-woning voor deze wijk niet helemaal wegnemen. Bewoners moeten zich daarom voorbereiden op een waterstand van enkele decimeters hoog tegen hun woning. We hebben ze daarin op weg geholpen met maatwerkadviezen per woning. Onder bewoners is het begrip voor de situatie daarmee gegroeid.

Foto_wateroverlast

Resultaten

Het project bestaat uit een aanpak op twee sporen: aanpak in openbaar terrein (oppervlaktewater, riolering, weginrichting) en aanpak binnen de percelen. Dit deelproject gaat over de aanpak binnen de percelen. Als uitgangspunt geldt de situatie na het treffen van de mogelijke maatregelen in openbaar terrein. In die situatie is er nog altijd een waterstand van enkele decimeters te verwachten bij een bui met herhalingstijd van éénmaal in de 10 jaar.

Om de bewoners op weg te helpen bij de voorbereiding op dergelijke situaties in de toekomst, zijn ze met maatwerk begeleid. Het maatwerk bestaat uit een perceelopname, een indicatieve hoogtemeting en de uitwerking daarvan in een op het perceel toegespitst maatwerkadvies. Op basis van het adviesrapport krijgen de eigenaren een beter inzicht in de manier waarop water in de woning komt. Dat gaat niet alleen via deuren en ramen, maar ook via bijvoorbeeld openingen in de gevel en via het metselwerk zelf. Elk van de toestroommogelijkheden wordt afzonderlijk uitgelegd in de rapportage.

Het is belangrijk dat er een reëel beeld ontstaat van de mogelijkheden om water buiten de deur te houden. In de zomer van 2014 stond het water enkele uren tegen de gevels aan. Bij dergelijke omstandigheden zal er altijd water in de woning komen, omdat een bestaande standaardgevel niet waterkerend is. Een aantal bewoners heeft geprobeerd om de gevel waterkerend te maken door het dicht maken van alle openingen in de gevel. Daarmee zijn ook ventilatiemogelijkheden van de gevel en de kruipruimte afgedicht. Aan de hand van beelden en schetsen wordt in het maatwerkadvies toegelicht wat het belang is van die ventilatie en waarom het juist tot vochtproblemen leidt wanneer die structureel dicht worden gemaakt.

Verder wordt er aandacht besteedt aan praktische zaken, zoals het gecombineerd laten uitvoeren van maatregelen en gezamenlijke inkoop. Maar bijvoorbeeld ook aan de organisatie van tijdelijke noodmaatregelen. Hoe doe je dat bijvoorbeeld tijdens je vakantie?

Het resultaat is een op maat gemaakt pakket aan relatief eenvoudig te nemen maatregelen die de toestroom van water in de woning beperken tot een beheersbaar niveau. Door de persoonlijke aandacht, onder andere tijdens de perceelopnames, en de toelichting in de rapportages is het begrip voor de situatie en de gemeentelijke aanpak onder de bewoners gegroeid.

Contactpersoon

Bilge Evin
Gemeente Haarlemmermeer
b.evin@haarlemmermeer.nl
023-567 44 02


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
Gemeente Haarlemmermeer
Schaal
Wijk / buurt
Thema
Wateroverlast