Den Haag Transvaal en Arnhem Koningspley


De proeftuinen Den Haag Transvaal en Arnhem Koningspley zijn parallel geschakeld en de gemeenten hebben aan elkaars ontwerpsessies kunnen deelnemen en van elkaar kunnen leren.

Resultaten

Transvaal

Transvaal is een sterk verdichte, multiculturele wijk uit de jaren ‘10 van de vorige eeuw, met veel platte daken en weinig openbaar groen. Eind 2009 is het Masterplan Lijn 11 zone Transvaal en Regentesse Zuid vastgesteld. Tramlijn 11 kent veel potenties; zij verbindt stad en zee, vergroot de bereikbaarheid en zou juist kunnen fungeren als groene ader door de stad.

Onderzocht zijn de klimaatadaptieve mogelijkheden van de tramlijn 11 als groene zone en de mogelijkheden om mee te koppelen met de in reconstructie verkerende woonwijk Transvaal, bijv. met een netwerk van waterpleinen en afvoergoten, een dakpark met stadslandbouw en volkstuinen en waar mogelijk groene daken, groene gevels en binnentuinen. Klimaatadaptieve maatregelen leveren een belangrijke bijdrage aan de leefkwaliteit. Meerdere postzegelparkjes hebben meer effect dan één groot park. Een speciaal ontwikkelde toolbox, klimaatkaarten en klimatopenkaarten dienden daarbij als instrument.

Het werken door de schaalniveaus heen is als zeer positief ervaren. De klimaat- en de klimatopenkaarten brengen goed in beeld welke aspecten van belang zijn voor het klimaatbestendig maken van de wijk.

Koningspley

De proeftuin Arnhem betreft de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein Koningspley (Koningspley Noord en voormalige AKZO haven) dat aansluit op het bestaand en te revitaliseren bedrijventerrein Kleefse Waard. Voor de reconstructie van de Kleefse Waard is recent een masterplan opgesteld door West8. De proeftuin richt zich met name op het nieuwe deel, Koningspley. Het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein moet worden opgemaakt tot het visitekaartje van de stad, tot hét duurzame bedrijvenpark waarmee Arnhem zich presenteert en profileert.

Tijdens de proeftuin is gewerkt in twee groepen. Groep 1 heeft  een zo optimaal mogelijke klimaatadaptieve inrichting inn beeld gebracht, waarbij 75% van de grond uitgeefbaar moest zijn.  Groep 2 kende een vrijere opdracht, waarbij de eis van 75% uitgeefbaar niet hoefde te worden gehaald en waarbij de Kleefse Waard van monofunctioneel, versteend bedrijventerrein wordt ontwikkeld tot een veelzijdig, groen bedrijvenpark (model II). Na afloop van het atelier is door Bosch Slabbers een derde model ontwikkeld, dat aanvullende mogelijkheden in beeld brengt.

De gemeente Arnhem is enthousiast over de wijze waarop de proeftuinen van Den Haag en Arnhem met elkaar zijn gecombineerd, waardoor de deelnemers van de twee gemeenten met elkaar konden meedenken en tekenen. Arnhem neemt de geschetste modellen over als studieontwerpen om te komen tot een stedenbouwkundig plan voor Koningspley en haven.

Capture7


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Onderzoek
Deelnemer
Gemeente Den Haag & Gemeente Arnhem
Schaal
Wijk / buurt
Thema
Droogte, Hitte, Wateroverlast

Externe verwijzing