Natuurlijke klimaatbuffer IJsselmonde


ARK Natuurontwikkeling werkt in Barendrecht en Albrandswaard aan de ontwikkeling van Klimaatbuffer IJsselmonde. Langs het riviertje de Koedood ligt nu een begraasd natuurgebied en de Zuidpolder is aangepast voor een flexibel waterpeil. In totaal meet het gebied 1.000 ha, met als ruggengraat een 10 kilometer lange waterverbinding tussen het Zuiderpark en de Zuidpolder.

Resultaten

Door de combinatie van zeespiegelstijging en lage rivierafvoeren krijgt zout water steeds vaker en langer de kans landinwaarts binnen te dringen en krijgt het gebied te maken met verzilting.

Nu wordt er in natte periodes zo snel mogelijk veel – relatief schoon– regenwater uit het gebied de Oude Maas in gepompt. En als er water nodig is, wordt er (minder schoon) water uit de Oude Maas gehaald. Op termijn zal de Oude Maas helaas zelfs verzilten.

De beoogde klimaatbuffer IJsselmonde is een robuust watersysteem waarbij extreme regenbuien opgevangen kunnen worden en regenwater uit natte periodes wordt bewaard voor droge periodes. Dit levert naast een functionele klimaatbuffer ruimte voor recreatieve voorzieningen als kanoverhuur en aaneengesloten fietsverbindingen.

ARK is gestart met de uitvoering van twee voorbeeldprojecten binnen de gewenste klimaatbuffer: de Zuidpolder van Barendrecht, en een oeverstrook langs het riviertje de Koedood op gemeentegrond van Albrandswaard. Voor realisatie van de Zuidpolder is afkoppeling nodig van een woonwijk ten noorden van de Zuidpolder. Zo wordt de Zuidpolder een recreatie- en natuurgebied dat door flexibel waterpeil met een fluctuatie van 20 cm op natuurlijke wijze meer regenwater kan opvangen.

Dat maakt IJsselmonde niet alleen minder afhankelijk van het steeds meer verziltende en niet altijd even schone water uit de Oude Maas, het is ook het een geweldige impuls voor de waterkwaliteit in het gebied. De relatief vuile waterstromen uit de woonwijken en de rivier mengen niet meer met het schone water in de Zuidpolder. Bovendien zal door de peilfluctuatie gecombineerd met de natuurlijke oevers die in het Zuidpolder aangelegd worden een rijke watervegetatie ontstaan. Deze (water)planten zorgen ook voor zuivering van het water.

De Gaatkensplas en Koedoodseplas die ten westen van de Zuidpolder liggen worden momenteel continu doorgespoeld vanwege waterkwaliteitsproblemen. Dat doorspoelen vraagt nu grote hoeveelheden water uit de Oude Maas. Het is de bedoeling enerzijds de meren zo aan te passen dat de waterkwaliteit ook zonder grote doorspoeling op peil kan blijven en de bergingscapaciteit te gaan benutten door  deze plassen aan de Zuidpolder te koppelen en het peil ook daar 20 cm te laten fluctueren. Daarmee wordt het watersysteem ongeveer drie keer zo groot en robuuster.

De Koedood is een riviertje dat vroeger een verbinding vormde tussen de Nieuwe en de Oude Maas. Nu staat het niet meer in verbinding met de grote rivieren en doet het dienst als boezem van het polderwater. In de Koedoodzone worden brede, natuurvriendelijke oevers aangelegd, waardoor het systeem groter wordt en dus robuuster. Het gebied wordt nu begraasd door enkele Schotse Hooglanders, die hier jaarrond zorgen voor het beheer van de Koedoodoevers, voor een meer natuurlijke ontwikkeling en een afwisselend buitengebied voor Barendrecht. Het streven is om het te begrazen gebied uit te breiden zodat er ruimte komt voor een efficiënter (graas-)beheer.

De uitvoering van de voorbeeldgebieden gebeurt samen met onder andere de betrokken gemeentes, Stadsregio Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en het waterschap Hollandse Delta.

Contactpersoon

Gijs van Zonneveld
ARK Natuurontwikkeling
gijs.vanzonneveld@ark.eu
06-5135 8186


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
ARK Natuurontwikkeling
Schaal
Regio
Thema
Droogte, Wateroverlast