Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden


De regio Rijnmond-Drechtsteden is een gebied met dichtbevolkte, steeds verder verdichtende, stedelijke gebieden langs de riviertakken en landelijke gebieden daaromheen. In dit gebied is het aantal inwoners en de economische waarde achter de dijken sinds de jaren ’60 enorm toegenomen. Om de sociaal-economische en ruimtelijke ontwikkelingen ook op lange termijn veilig te stellen, is bescherming tegen de zee én tegen hoge rivierafvoeren essentieel. Tegelijkertijd moet de haven goed verbonden blijven met de zee en het achterland. Tenslotte is de beschikbaarheid van voldoende zoetwater met een goede kwaliteit van levensbelang voor burgers, mainports en greenports. De Stuurgroep Rijnmond-Drechtsteden presenteert in een adviesrapport de voorkeursstrategie voor de opgaven waterveiligheid en zoetwatervoorziening.

Resultaten

De normen voor Rijnmond-Drechtsteden zijn in 2013 opnieuw vastgesteld en merendeels strenger geworden. Waterveiligheid is essentieel voor een gezonde sociaal-economische ontwikkeling in de delta. Het uitgangspunt in deze regio is het huidige hoofdwatersysteem met zijn dijken, stormvloedkeringen en rivierverruiming. Op langere termijn kunnen ruimtelijke maatregelen en evacuatiemaatregelen in aanvulling op preventie de veiligheid vergroten en robuuster maken. Stevige dijken en stormvloedkeringen zijn nodig, maar het vraagt maatwerk om deze kosteneffectief en met ruimtelijke kwaliteit te realiseren. Om dit maatwerk te kunnen vormgeven zijn ruimtelijke handelingsperspectieven ontwikkeld die een handvat bieden om de noodzakelijke maatregelen in stad en land in te passen.

Binnen Rijnmond-Drechtsteden bevindt zich een groot areaal aan buitendijkse gebieden. Voor deze gebieden wordt een ‘Strategische adaptatie-agenda Buitendijks’ opgesteld, waarin ruimte is voor maatwerk per gebied.

Rijnmond-Drechtsteden bevat zowel kwetsbare objecten als netwerken van vitale en kwetsbare functies. Het meest kwetsbaar is de elektriciteitsvoorziening, die bovendien nodig is voor alle andere functies. Er is een adequate rampenbeheersing nodig. De Veiligheidsregio’s ontwikkelen daarvoor passende calamiteitenplannen.

Het verhogen van de veiligheidsnormen en de daarbij behorende voorkeursstrategie van Rijnmond-Drechtsteden is zeer effectief. Het slachtofferrisico daalt met meer dan 85 procent en de potentiële economische schade halveert. De meerkosten van de voorkeursstrategie wegen daar ruimschoots tegenop. Met de keuze om voort te bouwen op de huidige veiligheidsaanpak wordt in deze regio een robuust systeem gecreëerd dat voldoende flexibel is voor nieuwe ontwikkelingen.

Binnen de kaders van de deltabeslissing Zoetwater kiest Rijnmond-Drechtsteden voor een robuuste zoetwatervoorziening en innovatie om het watergebruik efficiënter te maken en verzilting tegen te gaan. Vraag en aanbod worden beter op elkaar afgestemd. De zoetwatervoorziening in Rijnmond-Drechtsteden en in grote delen van West-Nederland leunt sterk op twee bovenregionale inlaatpunten die worden gevoed vanuit het hoofdwatersysteem. Om West-Nederland ook op langere termijn van voldoende zoetwater te voorzien, ook in extreem droge jaren, wordt de ‘Kleinschalige Water Aanvoer’ in fases uitgebreid. Op termijn is eventueel een permanente oostelijke aanvoer naar Centraal Holland nodig, ook om meer economische kansen te kunnen benutten. Daarnaast wordt met een aantal kleine maatregelen het Brielse Meer-systeem robuuster gemaakt. Tenslotte zijn maatregelen bij gebruikers nodig die leiden tot waterbesparing.

Voor de uitvoering van de concrete maatregelen uit de voorkeursstrategie Waterveiligheid en Zoetwater zullen Rijk, provincie, gemeenten en waterschappen de relevante onderdelen uit de voorkeursstrategie vastleggen in hun eigen visies en plannen. Om voorkeursstrategieën kosteneffectief te maken én om de noodzakelijke ruimtelijke kwaliteit te realiseren, is samenwerking essentieel, ook met het bedrijfsleven.

De uitvoering van de Deltabeslissing Rijn-Maasdelta, een nieuw toetsings- en ontwerpinstrumentarium voor de dijken en meer flexibiliteit in planning en financiering bij waterveiligheidsmaatregelen zijn randvoorwaarden voor een goede uitvoering. Partijen in Rijnmond-Drechtsteden zetten de samenwerking voort, ook na de besluitvorming over de Deltabeslissingen.


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Onderzoek
Deelnemer
Gemeente Dordrecht & Gemeente Rotterdam
Schaal
Regio
Thema
Overstroming