Natuurlijke klimaatbuffer Kempen-Broek


De Klimaatbuffer Kempen-Broek herstelt de bufferende werking van de voormalige doorstroommoerassen van het Kempen-Broek. Op strategische plekken in het gebied is door ARK Natuurontwikkeling grond aangekocht en ingericht voorwaterberging in combinatie met natuurontwikkeling. ARK vervult daarmee een tijdelijke rol. Ondersteunt door ingenieurs- en adviesbureaus zorgen zij voor de herinrichting van marginale landbouwgrond. De heringerichte gebieden zullen in de toekomst in beheer komen bij terreinbeheerders (2017-2018).

Resultaten

Samen met partnerorganisaties Natuurmonumenten, Natuurpunt België, Limburgs Landschap vzw, Waterschap Peel en Maasvallei en het Agentschap voor Natuur en Bos wordt grensoverschrijdend en grensverleggend gewerkt aan systeemherstel van uitgestrekte doorstroommoeras in het Limburgs en Brabantse grensgebied.

Vrijwillige kavelruil tussen agrariërs en natuurontwikkelaars is het instrument waarmee gebiedsontwikkeling in het Kempen-Broek op gang is gekomen.  Zo zijn de voor landbouw meest geschikte gronden in de handen van de agrarische ondernemers gekomen en heeft de natuur juist de nattere stukken grond in gebruik. Door tussenliggende hectares te verwerven konden terreindelen van bijvoorbeeld Natuurmonumenten met elkaar verbonden worden en zijn robuustere eenheden natuur ontstaan. Met het dempen van ontwateringsgreppels en het verwijderen van voedselrijke bovengrond worden doorstroommoerassen met grote zeggenvegetaties, rietvelden en broekbossen in de toekomst op deze plekken verwacht. Maar de natuur mag daarbij zelf z’n gang gaan.

De werkzaamheden die uitgevoerd zijn:

  • Grondverwerving via vrijwillige kavelruil.
  • Inrichting van verworven grond (opruimen tussenrasters, afdichten van sloten om water vast te houden, afgraven fosfaat verrijkte bovengrond).
  • Openstelling van de terreinen voor publiek en het loslaten van vrij levende kuddes grazers.
  • Voorlichting en educatie  via symposia, excursies en veldonderwijs.
  • Aanbieding van omgevormde terreinen aan terreinbeherende instanties.

Er zijn al gronden via vrijwillige kavelruil verworven en omgezet in natte natuur. Het aankopen en omvormen van grond is een lopend proces. Door het realiseren van gerichte aankopen en ruilingen zijn natte graslanden van Natuurmonumenten verbonden tot langgerekte percelen langs de Abeek. Door maaiveldverlaging en het dichten van drainerende greppels zijn op verschillende plekken inundatiegebieden ontstaan. Hoger in het landschap worden moerassen gebufferd met infiltrerend regenwater en wordt kwel langer vastgehouden.

Natuurmonumenten is gestart om aansluitend een groot natuurontwikkelingsproject (Kettingdijk) te realiseren. Hierin is eveneens waterretentie en de buffering van kwelwater voorzien. Daarnaast is door ARK een landbouwenclave verworven waardoor in de gebieden Smeetshof, Kettingdijk en Wijffelterbroek vernatting kan plaats vinden. Hier vindt geen drainage meer plaats en daar zijn de omliggende natuurgebieden ook bij gebaat.

Contactpersoon

Denis Frissen
ARK Natuurontwikkeling
06 - 30 71 65 98
denis.frissen@ark.eu


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Natuurpunt België, Limburgs Landschap vzw, Waterschap Peel en Maasvallei en het Agentschap voor Natuur en Bos
Schaal
Regio
Thema
Droogte, Wateroverlast