Ronde van het Rivierenland


‘Het vinden van meer ruimte voor water’ was voor Waterschap Rivierenland de reden om samen met vijf gemeentes op de oproep van VROM voor de W+R ateliers te reageren. De vijf gemeenten - Alblasserdam, West Maas en Waal, Neder Betuwe, Groesbeek en Geldermalsen - willen op zoek naar praktijkoplossingen voor water- en ruimteopgaven op een lokaal niveau.

Resultaten

Tijdens vijf ateliers in de verschillende gemeenten zijn lokale inrichtingsvoorstellen op schetsniveau ontstaan, die waterberging combineren met andere vormen van gebruik; recreatie, wonen en natuur. De ateliers als werkmethode zijn een goed instrument om water en ruimte vraagstukken aan te pakken. In het najaar van 2010 heeft het waterschap met vijf nieuwe gemeenten een Water + Ruimte Atelier georganiseerd.

Rivierenland

Figuur: voorstel nieuwe waterstructuur zuidrand BenedenLeeuwen

Voor elk van de vijf ateliers is een werkschrift uitgebracht waarin de resultaten in beeld en woord zijn samengebracht. Hieronder zijn deze kort samengevat.

  • “kastelen en waterlinten” is de titel van het werkschrift voor het atelier in de gemeente Geldermalsen. In het werkschrift is een aanzet gedaan voor het vinden van meer ruimte voor water, op basis van een integrale aanpak. Onder andere door gebruik te maken van cultuurhistorisch belangrijke plekken en patronen in het plangebied.
  • “de dorpsrand is het visitekaartje” beschrijft de uitkomsten van het atelier inde gemeente Neder Betuwe voor Opheusden en omgeving. De samenwerking tussen de deelnemers van het atelier heeft een aanzet gegeven voor het verknopen van water en ruimte opgaven. Met verrassende uitkomsten voor waterberging en een “face lift” van de zuidelijke entree van het dorp.
  • het atelier voor de gemeente West Maas en Waal (uitbreiding van de kern Beneden-Leeuwen) heeft als titel “kansen aan de horizon” meegekregen. Het resultaat is een streefbeeld voor de wijze waarop water in en om de nieuwe woonwijk inhoud en vorm kunnen krijgen. Doelstellingen voor waterberging, vormgeving van de openbare ruimte en recreatief gebruik komen daarin samen.
  • “tussen Alblas en A15” beschrijft de resultaten van het atelier voor de gemeente Alblasserdam. In het studiegebied tussen de dynamiek van de A15 en de rust langs de Alblas zijn interessante aanleidingen gevonden en globaal uitgewerkt voor waterberging in combinatie met andere vormen van gebruik.
  • het laatste atelier “Groesbeek en de Groesbeek” beschrijft de noodzaak voor een overall visie voor de het stroomgebied van de beek waar de gemeente zijn naam aan ontleent. Die visie is nodig om zowel voor de korte als de lange termijn doelen voor waterbeheer en ruimtelijke ontwikkeling te kunnen verzilveren.

Resultaten verschenen op
Projectsoort
Onderzoek
Deelnemer
Waterschap Rivierenland & de gemeenten Opheusden, Beneden-Leeuwen, Groesbeek, Alblasserdam & Deil
Schaal
Gemeente
Thema
Overstroming, Wateroverlast