Klimaatsafari Houten


Bewoners van Houten werkten tijdens vier klimaatsafari's intensief samen met klimaatdeskundigen, architecten en ontwerpers, met als doel het gezamenlijk bedenken van maatregelen om wateroverlast, droogte en hittestress tegen te gaan. In Houten zijn maatregelen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen noodzakelijk. De afgelopen jaren werd de stad geconfronteerd met hevige regenval waarbij de reguliere hemelwaterafvoer niet toereikend was. Hierdoor liepen tunnels en de riolering vol water.

Op klimaatadaptatiegebied is er veel mogelijk. Eenvoudige maatregelen variëren van de aanleg van meer groen, de plaatsing van een simpele regenton, het verminderen van stenen oppervlaktes tot verhoogde stoepranden en bermgoten. Complexer zijn de aanleg van wadi’s, infiltratiezones, daktuinen met slimme waterretentie, gevelvegetatie en geavanceerde waterbergingssystemen. Complexere maatregelen zijn in bepaalde situaties noodzakelijk om een klimaatadaptief gebied te realiseren. Ingrepen moeten op specifieke locaties telkens anders ruimtelijk ingepast worden.

De deelnemers maakten stadswandelingen in de drie wijken (de Erven, het Centrum en de Campen) en een verkenden Vijfwal op de fiets. Op deze plekken worden de eerste problemen door klimaatverandering verwacht. Elke groep deelnemers kreeg de opdracht om te kijken welke ruimtelijke verbeteringen en verfraaiingen mogelijk zijn om de wijk klimaatbestendiger te maken en duurzamer te maken.

  

Resultaten

De bewoners en gebruikers kennen hun eigen stad het beste en weten als geen ander waar de mogelijke oplossingen liggen voor de specifiek voor Houten geldende klimaat- en duurzaamheidvraagstukken. Het project resulteerde in oplossingen voor zowel ruimtelijke adaptatie als voor nieuwe gebruiks-, belevings,- en verbetersuggesties.

Architectuurcentrum Makeblijde presenteerde de voorstellen uit de klimaatsafari in het najaar van 2015 en overhandigde deze tijdens de themadag over het Houtens klimaat aan de gemeente Houten. De gemeente zal de resultaten toetsen op haalbaarheid, om ze mee te nemen in haar nieuwe duurzaamheidsplan.

Contactpersoon

Marco Harms
Gemeente Houten
06 52 31 23 06
Marco.harms@houten.nl


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
Gemeente Houten
Schaal
Gemeente, Wijk / buurt
Thema
Droogte, Hitte, Wateroverlast