Wateroverlast Weverstraat


De aanleiding voor het project komt voort uit twee opeenvolgende incidenten (2008 en 2013) die zich, binnen een tijdsbestek van 5 jaar, in de Weverstraat te Oosterbeek hebben voor gedaan. Op zondag 22 juni 2008 trokken zware hagel,- regen- en onweersbuien over Oosterbeek met als gevolg schade en overlast door hagelstenen, hevige regen, talrijke blikseminslagen en zware windstoten. In 2013 zorgde uitzonderlijk weer wederom voor veel regen. Zowel op zaterdagmiddag 28 juli als in de nacht van zondag 29 juli trokken zware onweersbuien over de provincie, waarbij veel wateroverlast en stormschade werd veroorzaakt. In de Weverstraat was er wederom wateroverlast in de kelders van de lager gelegen woningen.

Resultaten

In november 2013 heeft de gemeente een enquête ‘Wateroverlast’ onder de bewoners van de Weverstraat gehouden. Alle 103 adressen zijn aangeschreven, waarop 30 ingevulde enquêtes zijn teruggekregen. Met de enquête is de overlast in de huidige situatie vastgelegd en zijn mogelijk kansrijke oplossingen door bewoners aangedragen. Geconcludeerd wordt dat in zeker 10% van de woningen wateroverlast plaats vindt tijdens hevige (onweer/hagel) buien. De enquêteresultaten dienen als basis voor een mogelijke aanpak van wateroverlast als gevolg van extreme buien.

Ingenieursbureau Wareco heeft analyse uitgevoerd naar de omvang van het afstroomgebied van het hemelwater. Er is een reële theoretische berekening gemaakt van de hoeveelheden aan hemelwater dat richting de Weverstraat stroomt. Op basis hiervan zijn mogelijke maatregelen ontwikkeld die het waterprobleem deels oplossen. Van alle geïnventariseerde maatregelen zijn de effecten op de vermindering van de wateroverlast bepaald. Separaat hebben de maatregelen een bepaalde mate van invloed (groot of klein) op het gewenste resultaat. Het was daarom van belang dat er maatregelen genomen werden die aansloten bij de behoeften van bewoners / belanghebbenden, maar ook maatschappelijk en economisch te verantwoorden zijn.

De maatregelen en bijbehorende gevolgen voor de overlast zijn gepresenteerd tijdens de bewonersbijeenkomst. Per maatregel is aangegeven wat het effect is op de wateroverlast en wat dit betekent voor de omvang van de werkzaamheden in de Weverstraat. Voor de dialoogronde zijn zes scenario’s besproken (zie downloads).

Voor de uitwerking van het definitief ontwerp is een werkgroep opgezet. Het doel is dat deze werkgroep meedenkt in het uiteindelijke ontwerp. Het samenstellen van het pakket aan maatregelen is in overleg met deze bewoners vastgesteld.

Er zijn drie hoofdzaken zijn die bijdragen tot het deels oplossen van het waterprobleem.

  • Gebruik maken van berging / WADI’s in het Zweiersdal
  • Aanpassen profiel Weverstraat
  • In hoger gelegen gebieden water eerder geleiden en afvangen.

Dit kan worden terug herleid naar de scenario’s zoals deze bij de bewonersbijeenkomst in mei 2015 zijn gepresenteerd door adviesbureau Wareaco.

  • Scenario 2: “Verlagen drempels in steegjes”
  • Scenario 5: “De weg verlagen” (in combinatie met 1 V- profiel)
  • Scenario 6: “Water uit Poststraat omleiden”

Het uitgangspunt is dat bovenstaande scenario’s de leidraad vormen voor verdere uitwerking van de maatregelen tot een definitief ontwerp.

Op basis van een ‘rondgang’ met betrokkenen zijn kansrijke locaties voor opvang hemelwater geïnventariseerd. Ook zijn in de werkgroep de (door de gemeente opgestelde) randvoorwaarden voor inrichting vastgesteld.

Door het houden van een ‘schetssessie’ met de werkgroep is een eerste inventarisatie gehouden voor het Voorontwerp. De werkgroep leden waren verdeeld in twee sub teams. Ieder team heeft ruim een uur ideeën en wensen kunnen spuien en op tekening kunnen zetten. Door een korte pitch zijn de beweegredenen uiteengezet. De rol van werkgroep A was om aanvullende of verduidelijkende vragen te stellen aan werkgroep B en v.v. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een aantal overeenstemmingen aangaande de ingebrachte ideeën en wensen, die verder uitgewerkt worden in een Voorontwerp.

Contactpersoon

Bas Jansen
Gemeente Renkum
026 33 48 403
ba.jansen@renkum.nl


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Onderzoek
Deelnemer
Gemeente Renkum
Schaal
Wijk / buurt
Thema
Wateroverlast