Kockengen


Kockengen hoeft geen vijftig jaar vooruit te kijken om de urgentie van klimaateffecten te begrijpen. Hevige regenval leidt nu al tot grote overlast in de veelal verzakte straten en schade aan houten paalfunderingen als gevolg van dalend grondwater dreigt. Om de huidige en verwachte overlast effectief te kunne bestrijden hebben de gemeente Stichtse Vecht, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en de provincie Utrecht de handen ineengeslagen in het traject Kockengen Waterproof.

Resultaten

Gezamenlijk zoeken zij oplossingen voor duurzaam waterbeheer in de bebouwde kom, ingebed in het grotere systeem van boezemvaarten en de lager gelegen veenpolders. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ondersteunt dit traject met de ‘proeftuinen methodiek’, waarmee aan de hand van ontwerpend onderzoek maatregelen en strategieën worden verkend voor klimaatadaptatie.

Het onderzoekstraject Kockengen Waterproof is opgehangen aan een drietal ateliers.

Het eerste atelier (november 2012) zette de inhoudelijke kaders neer in de vorm van een drie mogelijke peilbeheerstrategieën voor zowel de bebouwde kom als het buitengebied. Het zwaartepunt van het rapport wordt gevormd door de resultaten van atelier twee en het daarmee samenhangende onderzoek ‘Waterbalans Kockengen’ van Deltares.

In het tweede Atelier is door grotendeels dezelfde deelnemers de problematiek nauwkeuriger in beeld gebracht. Bijvoorbeeld technisch: wat gebeurt er precies in verschillende delen van Kockengen? Welke problemen levert dat op voor de Kerkstraat of de polder Portengen? Organisatorisch: welke samenwerkingen zijn er nodig om de verschillende oplossingsvarianten gerealiseerd te krijgen? Welke andere toekomstmogelijkheden heeft Kockengen? Financieel: wat zijn de baten en baathouders van de ingrepen? Maar ook: hoe kunnen we gezamenlijk die toekomst bereiken?

In atelier drie van 3 oktober 2013 stond de implementatie bij de diverse instanties en de onderlinge samenwerking centraal.


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Onderzoek
Deelnemer
Gemeente Stichtse Vecht
Schaal
Wijk / buurt
Thema
Wateroverlast