Klimaatatelier Goirle


Het doel van het klimaatatelier is inzicht te krijgen in de effecten van de klimaatverandering op de leefomgeving in de gemeente Goirle en de samenhang tussen de verschillende klimaatthema’s, het watersysteem en de ruimtelijke inrichting. Het betreft een ‘stresstest light’: inzicht in de opgave die op de partijen afkomt en een advies voor vervolg, op basis van nu aanwezige kennis en informatie. De klimaatateliers focussen zich in principe op de vier thema’s uit de klimaateffectatlas: waterveiligheid, wateroverlast, droogte en hitte. Het thema waterveiligheid speelt geen rol in de gemeente Goirle en is daarom buiten beschouwing gelaten.

Proces

Het klimaatatelier is op de volgende wijze georganiseerd:

  • Tijdens een intakegesprek zijn doel en afbakening van het atelier uitgewisseld, is een conceptprogramma opgesteld, evenals een lijst van uit te nodigen personen en organisaties. Ook zijn afspraken gemaakt over informatie-uitwisseling.
  • Het klimaatatelier zelf is gehouden op 7 juni 2016.
  • Op 5 juli 2016 wordt het atelier geëvalueerd.

Ter voorbereiding op het klimaatatelier zijn voor de drie relevante klimaatthema’s basiskaarten gemaakt, waarop de te verwachten klimaateffecten waren weergegeven (zie bijlage B van het te downloaden document). Deze kaarten zijn tijdens het atelier besproken. De op de kaarten opgenomen informatie is beoordeeld op compleetheid en relevantie voor de gemeente. Als samenvatting van de gesprekken bij de basiskaarten is een kwetsbaarhedenkaart gemaakt: op welke locaties en voor welke onderwerpen is gemeente Goirle kwetsbaar voor klimaatverandering?

Resultaten

Als resultaat van het klimaatatelier is onderstaande kwetsbaarhedenkaart opgesteld.

Notitie Klimaatatelier Goirle C02

Tijdens het klimaatatelier hebben we gediscussieerd over de klimaatthema’s. De belangrijkste opmerkingen en de kwetsbaarheden zijn:

Kennisvragen en –ontwikkeling

  • Wat is het effect van wateronttrekking in het buitengebied? Er loopt momenteel een studie naar dit onderwerp.
  • Welke mogelijkheden zijn er om water vanuit het bebouwde gebied naar verdroogd buitengebied af te voeren?

Klimaateffecten

Hitte

  • In het stedelijk gebied van Goirle zijn veel versteende tuinen aanwezig.
  • Er is een aantal locaties ingetekend waar groen aanwezig is in het stedelijk gebied, maar op deze locaties zijn geen bomen aanwezig.
  • Het gebied ‘Regte heide’ is aangestipt op de kaart. Dit is een locatie waar redelijke grondwater verlaging plaatsvindt. Aan deze locatie moet extra aandacht worden ge-schonken m.b.t. vernatten.
  • Er zijn een aantal (hemel)wateroverlastlocaties ingetekend op de kaart.
  • Het oosten van de gemeente Goirle is een landbouwgebied. Hier moet ervoor gezorgd worden dat de grondwaterstand vastgehouden wordt.

Droogte

  • De droogte zorgt nu al voor problemen in de natte natuurparel. De verwachting is dat de droogte in dit gebied extremer gaat worden.
  • Momenteel is er geen overlast door droogvallende waterlopen.
  • Er is een aantal locaties met blauwalg ingetekend.

Lees verder over de conclusies en aanbevelingen in het document bij dit praktijkvoorbeeld.

Contactpersoon

Albert Elshof
ORG-ID
06 53 66 18 69
elshof@org-id.org


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Stresstest
Deelnemer
Gemeente Goirle
Schaal
Gemeente
Thema
Droogte, Hitte, Wateroverlast