Regio Stedendriehoek gaat aan de slag met ruimtelijke adaptatie
De regio Stedendriehoek is een van de koplopers als het gaat om ruimtelijke adaptatie. Er wordt gewerkt aan een klimaat en waterbestendig regioplan.
Resultaten
WILLEN – DOELEN EN AMBITIES
Vestigingsklimaat is het thema dat de regio samenbindt. Bodem, water en groen vormen daarvoor de belangrijkste dragers. Als eerste stap in het proces is gezocht naar bestuurlijk commitment. Met het waterschap als stimulator, hebben bestuurders in de regio een ambitie uitgesproken om een regionale visie te ontwikkelen met water, bodem, groen en klimaat als sturende onderlegger.
WETEN – STRESSTEST LITE
De regio heeft vervolgens aan de hand van de kaarten uit de klimaateffectatlas een eerste indicatieve samenvattende kaart laten maken van aspecten van wateroverlast, droogte, hitte en overstromingsrisico’s. Deze kaart is in een workshop met experts van gemeenten en waterschappen besproken. Daarbij is op basis van de lokale kennis en inzichten een schetsmatige kwetsbaarhedenkaart gemaakt.
Vervolgens zijn berekeningen uitgevoerd met het Clico Tool. Daarmee is bepaald wat de totale additionele schade zou zijn, wanneer de regio NIET aan ruimtelijke adaptatie zou doen. Er is geschat dat deze schade tussen de 100 en 500 miljoen euro zou zijn, over de periode tot 2050.
WILLEN – HAALBARE STRATEGIEËN
De regio partners hebben vervolgens ontwerpend de handen uit de mouwen gestoken. Met behulp van gidsmodellen en de methodiek van de natuurlijke alliantie zijn inspiratiekaarten gemaakt met ideeën over hoe veerkracht en regionale economie versterkt kunnen worden.
De visie is nog niet uitgewerkt tot haalbare strategieën, maar er is wel een aantal regionale opgaven afgeleid op het gebied van veerkracht en regionale economie.
WERKEN – BORGEN
De ideeën zijn nog niet geborgd in beleid. Er is een rapport (zie download) aangeboden aan de werkgroep fysiek domein van de stedendriehoek.