Naoorlogse Dordtse stadswijk omarmt regenwater
De Dordtse wijk Wielwijk is hard aan een ingrijpende vernieuwing toe. Zowel gebouwen als openbare ruimte kunnen een opknapbeurt gebruiken. Maar hoe maak je een verouderd stadsdeel geschikt voor een toekomst waarin klimaatverandering een rol speelt?
Resultaten
Uit het ontwerpatelier kwam een rijke oogst aan mogelijke maatregelen. Zo is het principe van de regenton goed toepasbaar. Dat principe is te vertalen naar een waterveranda die regenwater opvangt op het dak en bewaart in kolommen. Waterdoorlatende bestrating, zoals klinkers met grotere kieren ertussen, in combinatie met een waterabsorberende onderlaag zorgt dat water weg kan stromen. Bovengrondse waterafvoer hoeft niet altijd een singel of sloot te zijn, maar kan ook een iets lager gelegen greppel zijn die bij nat weer volloopt. Het opnemen van dergelijke maatregelen in gebouw en buitenruimte geeft regenwater een positieve plek in de wijk en zorgt ervoor dat minder water via de riolering of over straat naar het oppervlaktewater hoeft te worden afgevoerd. Dat uitvoering van dit soort klimaatmaatregelen mogelijk is, wordt nu zichtbaar op het Admiraalsplein, het nieuwe centrum van Wielwijk. Regenwater dat valt op de daken en het plein wordt hier via open goten afgevoerd naar een grote vijver op het plein: de nieuwste trots van Wielwijk.
De knikpuntenanalyse liet zien dat het ondergrondse rioleringssysteem van Wielwijk qua capaciteit redelijk robuust is, maar de video-inspectie gaf aan dat de technische staat van het riool slecht en aan vervanging toe is. Bij vervanging van het riool wil de gemeente een verbeterd gescheiden stelsel, dat vuil water afvoert naar de zuivering en schoon water naar het oppervlaktewater. Bovengrondse maatregelen kunnen dit systeem robuuster maken. De uitkomsten van het ontwerpatelier zijn vertaald in een stedenbouwkundige Visie 2.0 waarin de kansrijke maatregelen om de waterhuishouding van Wielwijk klimaatbestendiger te maken zijn opgenomen.