Kustversterking Zwakke Schakel West-Zeeuws-Vlaanderen
Het waterschap toetst elke 5 jaar de Zeeuwse dijken of zij nog sterk genoeg zijn om een superstorm (met een kracht zoals die een keer op de 4.000 jaar voorkomt) te weerstaan. Deze norm is neergelegd in Deltawet. Ter vergelijking: de storm die de Watersnoodramp in 1953 veroorzaakte kwam eens in de 250 jaar voor. Bij de toetsing in 2006 bleek de West-Zeeuws-Vlaamse kust niet aan de norm te voldoen. Dit werd gemeld bij het Rijk. Omdat er Nederland veel meer delen van de kust niet voldeden aan de Deltanorm werd het Hoogwaterbeschermingsprogramma opgericht (HWBP) en werden deze kustvakken aangemerkt als zgn. Zwakke Schakels.
In heel Nederland ging het er om 100 die uiterlijk in 2015 versterkt moeten zijn. Het versterken van de Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen kost 160 miljoen euro en is een enorm project. De uitvoering startte in 2009 en werd opgeknipt in 5 onderdelen:
- Nieuwvliet-Groede (2009-2010)
- Herdijkte Zwarte Polder (2010-2011)
- Breskens (2011-2012)
- Waterdunen (2013-2015)
- Cadzand-Bad (2015-2016)
Resultaten
Om de kust in West-Zeeuws-Vlaanderen veilig te maken is gekozen voor het versterken van dijken en het fors verbreden van het bestaande duingebied. Op heel veel plekken zijn de aangelegde versterkte dijkglooiingen verdwenen onder het zand, zodat het oogt als een groot duingebied. De recreatieve waarde van het gebied wordt hierdoor versterkt. West-Zeeuws-Vlaanderen wordt in de zomer druk bezocht door toerist, omdat het bekend staat om de mooie en schone stranden. Ook hebben de natuurwaarden een flinke impuls gekregen.
De Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen is uniek omdat er niet enkel is gekozen voor veiligheid tegen overstromingen door middel van kustversterking, maar ook landschappelijke kwaliteit, natuurontwikkeling en een economische impuls door het gebied aantrekkelijker te maken voor toeristen.
Bij Waterdunen is een getijdenduiker aangelegd met daarachter een natuurgebied. Particuliere investeerders maken gebruik van de mogelijkheden door verblijfsaccommodaties in te richten en bij de kustversterking Cadzand-Bad wordt een jachthaven gerealiseerd. De kustversterking in West-Zeeuws-Vlaanderen fungeert op deze manier als een soort vliegwiel voor opwaardering van het gebied.
Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen het gebied, waaronder heel veel Duitsers. In de zomermaanden werd de overlast van de werkzaamheden daarom tot een minimum beperkt, zodat strandpaviljoens en andere horecavoorzieningen open konden blijven. Ook werden er rondleidingen op het werk verzorgd.
Contactpersoon
Waterschap Scheldestromen
Arjan Goossen
088-2461483
arjan.goossen@scheldestromen.nl