Klimaatstresstest light gemeente Nieuwegein
In het najaar van 2015 heeft de gemeente Nieuwegein met ondersteuning van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een klimaatstresstest light laten uitvoeren. Er is geen volledige stresstest uitgevoerd, maar inzicht gegeven in de opgaven die op de gemeente afkomt en een advies voor vervolg stappen.
Resultaten
Uit de stresstest blijkt dat (deelgebieden in) deze gemeente in meer of mindere mate kwetsbaar zijn voor alle vier de aspecten van klimaatverandering (waterveiligheid, wateroverlast, droogte en hitte). Er zijn veel ideeën en kansen voor de uitvoering van klimaatadaptieve maatregelen. Deze kansen liggen door het koppelen van klimaatadaptatie aan andere beleidsthema’s, uitvoeringsprogramma’s en -projecten. Dit vraagt wel om het verbreden van de problematiek vanuit een sectorale en technisch benadering naar een knelpunt- en kansgerichte aanpak. Als mogelijke koppelingen zijn genoemd met lopende en toekomstige ontwikkelingen:
• Tijdelijke (en permanente na 2030) inrichting Galecopperzoom
• Project Betere Buurten
• Bedrijventerrein ’t Klooster
• Ecologische verbindingszone langs het Lekkanaal
• Ontwikkeling centrumgebied
• Gebied Herenstraat
• Rijnhuizen
• Overeind
• Blokhoeve West en Oost
Klimaatadaptatie is niet alleen een zaak van de overheid. De impact ervan op het maatschappelijke leven gaat alle bewoners en bedrijven aan. Ook de uitvoering van maatregelen zal niet alleen door de overheid gedaan worden, ook bewoners en de particulierensector zal hieraan bijdragen. Hiervoor is het nodig dat er met de stakeholders een ambitieniveau, stip op de horizon’, en uitvoeringsstrategie ontwikkeld wordt.
Als vervolgtraject is het advies in te zetten op drie sporen:
-
Zet snel in op uitvoering, omarm het oppakken van ‘laag hangend fruit’. Concrete resultaten motiveert. Dit kan het oppakken van bestaande knelpunten zijn, zoals de locaties met wateroverlast of het combineren met lopende projecten, zoals Project Betere Buurten, ontwikkeling Centrumgebied, Rijnhuizen en Blokhoeve. Maak koppelingen met andere investeringsprogramma’s, zoals voor het weg- en groenonderhoud en het verbreed GRP inzichtelijk. Dit is ook financieel aantrekkelijk. Het vereist van de uitvoerende organisatie dat kansen gezien worden en daarop flexibel ingespeeld kan worden.
-
Vergroot het inzicht in de risico’s van paalrot en zettingsgevoeligheid. Breng samen met de Veiligheidsregio en HDSR de vitale en kwetsbare infrastructuur in beeld en ontwikkel een calamiteitenstrategie, incl. (risico)communicatie en een herstelstrategie. Breng op vergelijkbare wijze samen met de GGD de kwetsbare groepen en locaties voor hittestress in beeld.
-
Start een traject gericht op een gezamenlijke klimaatbestendigheidsambitie en uitvoeringsstrategie, inclusief een communicatie-/participatiestrategie. Geen ambitie gebaseerd op normen, maar op (maatschappelijke) gedeelde waarden.
-
Betrek bij dit proces de stakeholders, zoals HDSR, Natuurmonumenten, GGD, woningcorporaties, VRU, ondernemersverenigingen en bewonersinitiatieven. Sluit hierbij aan bij het Plan van Aanpak van het regionale samenwerkingsverband voor klimaatadaptatie, de Coalitie regio Utrecht.
Contactpersoon
Laurens van Miltenburg
Gemeente Nieuwegein
030 60 71 461
L.vanmiltenburg@Nieuwegein.nl