Vergroening stadsbuitengracht
De bewoners van de Stadsbuitengracht in Utrecht hebben zich verenigd in een Initiatiefgroep Vergroening Singel, met als doel om de gracht groener en aantrekkelijker te maken.
Groene oevers en stromend, schoon water zijn belangrijk voor de leefbaarheid en ecologische kwaliteit in de stad. Klimaatverandering zorgt voor meer heftige regenbuien, langere droge perioden en meer hitte in de stad. Meer en gevarieerd groen helpt tegen wateroverlast, houdt het vast voor droge perioden, zorgt voor verkoeling, een schoner milieu en betere leefomstandigheden voor mensen, dieren en planten.
Resultaten
De Initiatiefgroep Vergroening Singel werkte de afgelopen 3 jaar samen met de gemeente Utrecht en het waterschap. De groep bewoners was hierbij het centrale aanspreekpunt en zorgt ervoor dat vrijwilligers het onderhoud en klein beheer doen.
Het project Vergroening Stadsbuitengracht vergt een lange adem. De eerste ideeën ontstonden al in 2013. In 2016 begon de uitvoering van de eerste maatregelen. Deze tijdsdoorloop had te maken met dat een deel van de Stadbuitengracht monumentaal erfgoed is. Dat betekent dat niet alles mag en mogelijk is. Daarnaast betreft het project een bewonersinitiatief. De ervaring leert dat de tijd die bewoners aan een initiatief kunnen besteden, naast andere activiteiten, beperkt is.
In de initiatiefgroep zaten bewoners die professioneel met dit onderwerp bezig zijn of een relevant netwerk hebben. Daarnaast was er vanuit de gemeente en het waterschap veel steun voor het initiatief. Beide aspecten speelden een belangrijke factor in het succes van deze pilot.
De vergroening van de Utrechtse Stadsbuitengracht was een pilotproject van 3 jaar. De pilot is een opmaat naar de Utrechtse singel als groene slinger, met actieve bewoners die helpen bij het beheer.
Contactpersoon
Erwin Rebergen
Gemeente Utrecht
06 14 51 44 74
e.rebergen@utrecht.nl