Regionale Samenwerking Klimaatbestendig Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal


Zeven gemeenten in het Land van Maas en Waal en Rijk van Nijmegen, Provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland werken samen aan een regionale aanpak van klimaatadaptatie. In een bestuurlijke bijeenkomst in juni 2016 is groen licht gegeven voor een verdere regionale samenwerking op het gebied van klimaatadaptatie.  Het doel van de samenwerking is om elkaar te helpen om klimaatadaptie te implementeren in ieders beleid en handelen.  Dit door het opstellen van een regionale adaptatie strategie (RAS)  en gezamenlijke activiteiten die bijdragen aan het implementeren in beleid en handelen . Daarnaast komt er een samenwerking in het uitvoeren van concrete projecten en activiteiten die bijdragen aan het verbeteren van de klimaatrobuustheid van de regio. Het delen van kennis en ervaring die hiermee wordt opgedaan werkt inspirerend en motiverend voor betrokkenen.

Resultaten

Het eerste gezamenlijke proces was het opstellen van een klimaatkwetsbaarheden- en kansennotitie die gepresenteerd is in mei 2016. Hierin werden kwetsbaarheden en kansen op het gebied van wateroverlast, hittestress en droogte inzichtelijk gemaakt.Kwetsbaarheden- en kansen LvMW & RvN (1)

Klimaatverandering is niet alleen meer iets van de toekomst. Nu al zorgen extreme weersomstandigheden voor overlast en schade. Voorbeelden hiervan uit de regio zijn: wateroverlast in Alphen, Groesbeek en Breedeweg, Nijmegen en Malden in mei 2016. Daarnaast ondervonden steden en dorpen hittestress en kans op extreme droogte, veroorzaakt door lage rivierstanden en neerslagtekort. We staan pas aan het begin van de klimaatverandering en nu al zijn de gevolgen duidelijk te merken dus niets doen is geen optie.

Aanpassen aan deze extreme weersomstandigheden en het veranderend klimaat (klimaatadaptatie) is voor Land van Maas en Waal en Rijk van Nijmegen niet acuut, maar wel urgent. Door regionaal samen te werken kunnen we waarschijnlijk meer bereiken, en beter:

  • Hoge financiële en maatschappelijk kosten op lange termijn voorkomen;
  • Opgaven en kansen voor klimaatadaptatie aanpakken;
  • Verbindingen maken tussen gebiedstypen en vergelijkbare opgaven;
  • Meekoppelkansen en samenwerking met bestaande opgaven optimaal benutten;
  • Elkaar inspireren en motiveren.

Voor beide sporen/doelen geldt dat de wens is om de regionale samenwerking aan te gaan met andere gebiedspartijen (overheid en niet-overheid). Het gaat hierbij vooral om samenwerking en verbindingen leggen tussen de aanpak van verschillende gebiedspartijen. In deze regionale samenwerking is het resultaat ondergeschikt aan het proces van de samenwerking waaruit de RAS, als fysiek document, ontstaat. Er zijn twee duidelijke sporen/doelen in dit gebiedsproces.

Het eerste doel van de regionale samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke strategie voor de aanpak van klimaatadaptatie, die richting geeft aan de prioriteiten in de regio en de gewenste ontwikkelingen op hoofdlijnen. Daarmee is het de gezamenlijke basis voor afstemming van beleid en handelen van de betrokken gebiedspartijen. Met het opstellen van een RAS kan hier vorm aan gegeven worden. Het helpt invulling te geven aan verplichting om klimaatadaptatie beleid in omgevingsvisie te hebben.

Het tweede doel van de samenwerking, parallel aan het proces van het opstellen van de RAS, is het inspireren en samenwerken aan de implementatie van klimaatadaptatie in ieders handelen. Kansrijke en lopende activiteiten worden opgepakt door betrokkenen. Dit proces van inspireren, motiveren en samenwerken dient gefaciliteerd te worden. Concrete stappen hierbij zijn het organiseren van een excursie om voorbeeldprojecten te zien op het gebied van klimaatadaptatie en inventariseren binnen de regio waar de kansen/initiatieven/voorbeelden liggen rondom het thema klimaatadaptatie. 
Volgende stap is om met de betrokken partijen een aanpak vast te stellen die door alle betrokkenen gedragen wordt. Hiervoor loopt een ambtelijk en bestuurlijk traject om op beide niveaus draagvlak te krijgen om beide sporen tot uitvoering te krijgen.

Contactpersoon

Marjolein Reijnierse
Waterschap Rivierenland
0344-64 92 19
m.reijnierse@wsrl.nl


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Regionaal samenwerkingsverband
Deelnemer
Gemeente Nijmegen, Gemeente Beuningen, Gemeente Druten, Gemeente Heumen, Gemeente West Maas en Waal, Gemeente Wijchen, Gemeente Berg en Dal, Waterschap Rivierenland & Provincie Gelderland
Schaal
Regio
Thema
Droogte, Hitte, Overstroming, Wateroverlast