Klimaatatelier Waalwijk
Het doel van het klimaatatelier is inzicht te krijgen in de effecten van de klimaatverandering op de leefomgeving in de gemeente Waalwijk en de samenhang tussen de verschillende klimaatthema’s, het watersysteem en de ruimtelijke inrichting. Het betreft een ‘stresstest light’: inzicht in de opgave die op de partijen afkomt en een advies voor vervolg, op basis van nu aanwezige kennis en informatie. De klimaatateliers focussen zich in principe op de vier thema’s uit de klimaateffectatlas: waterveiligheid, wateroverlast, droogte en hitte.
Proces
Het klimaatatelier is op de volgende wijze georganiseerd:
- Tijdens een intakegesprek zijn doel en afbakening van het atelier uitgewisseld, is een conceptprogramma opgesteld, evenals een lijst van uit te nodigen personen en organisaties. Ook zijn afspraken gemaakt over informatie-uitwisseling.
- Het klimaatatelier zelf is gehouden op 30 mei 2016.
- Op 5 juli 2016 wordt het atelier geëvalueerd.
Ter voorbereiding op het klimaatatelier zijn voor de vier relevante klimaatthema’s basiskaarten gemaakt, waarop de te verwachten klimaateffecten waren weergegeven (zie bijlage B van het te downloaden document). Deze kaarten zijn tijdens het atelier besproken. De op de kaarten opgenomen informatie is beoordeeld op compleetheid en relevantie voor de gemeente. Als samenvatting van de gesprekken bij de basiskaarten is een kwetsbaarhedenkaart gemaakt: op welke locaties en voor welke onderwerpen is gemeente Waalwijk kwetsbaar voor klimaatverandering?
Resultaten
Als resultaat van het klimaatatelier is onderstaande kwetsbaarhedenkaart opgesteld.
Tijdens het klimaatatelier hebben we gediscussieerd over de klimaatthema’s. De belangrijkste opmerkingen en de kwetsbaarheden zijn:
Kennisvragen en –ontwikkeling
- Er is nog veel onbekend over de verandering van de grondwaterstand. Momenteel is er een aantal locaties waar natte kelders voorkomen. De vraag is hoe dit in de toekomst zal veranderen.
- In de toekomst zullen wellicht verzorgingstehuizen gaan sluiten, de ouderen zullen langer thuis of bij familie gaan wonen. Hoe bereik je deze groep dan met hitteplannen?
Klimaateffecten
Waterveiligheid
- Er is, naast de kering bij de Maas, een aantal regionale waterkeringen die ook het water nog tegen houden. Ook de snelweg dient als een waterkering.
- Het stedelijk gebied van Waalwijk is lager gelegen dan de polder tussen de Maas en het stedelijk gebied. Wanneer alle waterkeringen zullen doorbreken heeft het dus degelijk invloed hebben op het stedelijk gebied.
- In de toekomst moeten de keringen verhoogd worden. Dit zal invloed gaan hebben op het gebied rond de keringen. Dit zal concreet invloed gaan hebben op het oostelijk deel van stedelijk Waalwijk en op een verdeelstation die dicht op de dijk staat. Het verstevigen van de waterkeringen staat op de planning voor rond 2030.
- Op de kaart zijn mogelijke vluchtroutes aangegeven, met een knelpunt bij de opgang naar de N261.
Wateroverlast
- In het zuidoosten van het stedelijk gebied van Waalwijk is overlast door kwel aanwezig. In deze regio ligt ook een belangrijke waterwinning, die moeten altijd blijven draaien om deze overlast tegen te gaan.
- Momenteel is er geen wateroverlast uit beken.
- In het stedelijk gebied zijn er locaties bekend van wateroverlast door hevige neerslag. Een aantal van deze wateroverlast locaties door hevige neerslag is op de kaart bijgetekend. Bij de gemeente is een vlekkenkaart aanwezig van bui 8 t/m 10.
Droogte
- In de gebieden waar waterinlaat door het waterschap mogelijk is, is er geen last van droogte en zal er waarschijnlijk ook niet komen.
- Daarnaast is sinds vorig jaar de mogelijkheid ontwikkeld om het waterpeil in het zuid-oostelijk deel van stedelijk Waalwijk te reguleren door deze te voeden uit een plas. Dit is van belang, omdat in dit deel van Waalwijk grote fluctuaties van het grondwaterpeil in het bovenste pakket plaatsvindt.
- Rond het industriegebied ten noorden van Waalwijk is er momenteel last van droogvallende poelen in de ecologische verbindingszone. Sloten in het stedelijk gebied vallen ook droog.
- Tussen Waalwijk en Waspik ligt een groot kwelgebied. Afname van kwel door droogte leidt tot afname van de natuur.
Hitte
- Bij dichte bebouwing (e.g. rijtjeswoningen) zijn meer warmere nachten dan wijken met veel vrijstaande woningen met groen.
Lees verder over de conclusies en aanbevelingen in het document bij dit praktijkvoorbeeld.
Contactpersoon
Albert Elshof
ORG-ID
06 53 66 18 69
elshof@org-id.org