Klimaatadaptief denken en doen in de regio Vallei en Eem


Ons klimaat verandert. Het Platform Water Vallei en Eem (PWVE) wil niet achterover leunen, maar actief onderzoeken wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering in onze regio, hoe we hiermee om kunnen gaan en welke acties nodig zijn om de overlast en schade zoveel mogelijk te voorkomen. Het PWVE heeft een programmaplan opgesteld om in de periode 2017 - 2020 de kennis over klimaatadaptatie in de regio te vergroten en om meer maatregelen te nemen, samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen, en dat in beleid te verankeren.

‘Meer weten’ en ‘meer doen’ zijn de twee pijlers waarop het Platform Water Vallei en Eem (PWVE) de komende jaren de focus legt, om zo de gevolgen van de klimaatverandering gezamenlijk aan te kunnen. De plannen zijn weergegeven in een interactieve presentatie. Het geeft een overzicht van de gevolgen van de klimaatverandering in de regio en het laat zien wat het Platform hiermee gaat doen.

Bewustwording

De klimaatverandering staat, net als bij veel organisaties, hoog op de agenda bij het PWVE. In september 2015 is programmamanager Charles Rijsbosch gestart met het inventariseren van alle informatie rondom de klimaatverandering zowel binnen als buiten het Platform. Het bleek dat nog niet veel gemeenten de klimaatverandering goed op de kaart hebben staan en dat er nog weinig beleid is rondom dit thema. Om de bewustwording te vergroten, is het KNMI gevraagd te onderzoeken wat de klimaatontwikkelingen zijn in het gehele gebied van het Waterschap Vallei en Veluwe. Deze resultaten zijn ook weergegeven in een interactieve presentatie die in september vorig jaar is gelanceerd. Duidelijk wordt dat de hoeveelheden neerslag behoorlijk zijn gestegen de laatste vijftig jaar. Maar ook laat het zien wat de voorspellingen zijn voor de toekomst. Dit onderzoek bevestigt dat het echt tijd is om nu in actie te komen.

Screenshot meer neerslag

Meer weten en meer doen

En die actie houdt voor het PWVE in dat er veel aandacht is voor het verzamelen en delen van kennis (meer weten), maar daarnaast dat er ook echt aan de slag wordt gegaan (meer doen). De klimaatverandering en de gevolgen zoals hevige neerslag, perioden van droogte en hittestress, beïnvloeden de totale ruimtelijke omgeving. De (afval-)waterbeheerders kunnen de gevolgen niet alleen oplossen, daar zijn meer afdelingen voor nodig (Ruimtelijke Ordening, milieu, vastgoed, groen, verkeer etc). Door bijvoorbeeld de organisatie van een klimaatatelier (workshop) voor alle afdelingen binnen een gemeente, wordt gezorgd voor een verbreding van kennis en krijgt het onderwerp klimaat een bredere inbedding. Het Platform zoekt ook naar verbreding in de vorm van meer contact en interactie met inwoners en bedrijven over bijvoorbeeld het afkoppelen van regenwater. Maar ook neemt het Platform actief deel aan landelijke initiatieven, zoals Operatie Steenbreek en de City Deal Klimaat Bestendige Stad. De kennis die wordt opgedaan, wordt gedeeld met de leden via allerlei bijeenkomsten. Een klimaatdossier op de website verzamelt alle informatie en dient als een online bibliotheek (voor iedereen toegankelijk).

Samenwerken

Het PWVE is ervan overtuigd dat iedereen een steentje bij kan dragen aan een klimaatbestendige regio; overheden, inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven. Het sleutelwoord is volgens het Platform samenwerken. Doe het niet alleen, maar doe het samen, zoek elkaar op, ga in gesprek, kijk bij anderen wat mogelijk is, probeer nieuwe dingen uit. Maak werk van de klimaatverandering!

Contact

Charles Rijsbosch
Platform Water Vallei en Eem
c.rijsbosch@pwve.nl
06-52535549


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Onderzoek
Deelnemer
Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Ede, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Soest, Veenendaal, Wageningen & Woudenberg
Schaal
Regio
Thema
Droogte, Hitte, Wateroverlast