Meet je stad! Amersfoort
Er wordt veel gesproken over klimaatverandering en over de gevolgen daarvan voor Nederland. Maar wat betekent het voor de stad Amersfoort? Begin 2015 is Meet je stad! gestart. Inwoners doen drie jaar lang metingen in hun eigen leefomgeving, en onderzoeken de gevolgen en beleving van klimaatverandering in de stad Amersfoort.
Meetjestad! is een bottom-up onderzoeksproject voor en door bewoners uit Amersfoort. Zij hebben zelf de onderzoeksdoelen geformuleerd, de onderzoekstechnieken ontwikkeld en zijn nu in de fase van data-analyse.
Er zijn drie onderzoeksgroepen actief.
- Eén groep houdt zich bezig met daadwerkelijk meten van klimaatfactoren. Zij bouwen zelf meetkastjes. De eerste prototypes meten sinds de zomer van 2015 temperatuur en luchtvochtigheid. In de loop van 2016 werden sensoren uitgezet in de hele stad, en gekoppeld in een netwerk. De gegevens uit deze sensoren zijn te zien op deze website.
- Een andere groep houdt zich bezig met het in kaart brengen van de beleving van het klimaat in de eigen leefomgeving in Amersfoort. Zij ontwikkelen samen een manier waarop mensen in Amersfoort eenvoudig hun ervaringen met het klimaat kunnen delen.
- Een derde groep houdt zich bezig met het inventariseren van bloeitijden van veelvoorkomende planten in Amersfoort. Er is een lijst opgesteld en iedereen kan meedoen met de inventarisatie.
De bewoners doen dit samen met de gemeente Amersfoort, waterschap Vallei en Veluwe, Gerb& en De WAR. Het proces van het ontstaan van het project staat beschreven in het boekje meetjestad (pdf, 1.2 MB)!
Resultaten
Het project heeft een groep bewoners opgeleverd die zelfstandig onderzoek doet naar het klimaat in de stad. Daarnaast is er een meetkastje ontwikkeld dat op het LoRa (long range)-netwerk functioneert. LoRa maakt het mogelijk om kleine hoeveelheden data draadloos te verzenden en te ontvangen.
Er hangen momenteel 80 van deze meetkastjes verdeeld over de stad die live de temperatuur in de stad meten. Ook zijn er al 70 verhalen opgehaald die wat vertellen over de beleving van het klimaat in de eigen omgeving in Amersfoort. De teller voor het aantal florawaarnemingen staat inmiddels op 200.
Leerpunten uit het project
Heb als gemeente, waterschap of bijvoorbeeld universiteit vertrouwen in bewoners. Laat het project ontstaan en stuur dus op energie in plaats van op doelen. Er zit veel kennis in de stad. Juist het samenbrengen van verschillende mensen zorgt voor nieuwe ontwikkelingen.
De inzet van een club / of iemand die ervaring heeft met het begeleiden van grassroot initiatieven is randvoorwaarde.
Contactpersoon
Sandra Sijbrandij
Gemeente Amersfoort
0334694676
Aj.sijbrandij@amersfoort.nl