Regenbestendig schoolplein van de Koetsveldschool


Een groot stenig plein rondom het schoolplein van de Koetsveldschool is in 2017 op de schop gegaan. Na een ontwerpperiode van 2 jaar is op basis van de wensen een 'Rijk en groen natuurspeelplein' gerealiseerd.

Ontwerptekening schoolplein Van Koetsveldschool Amsterdam

Afbeelding: Ontwerp van het schoolplein van de Koetsveldschool.

Op het nieuwe schoolplein hebben kinderen alle ruimte om te klimmen, klauteren, rollen, springen, slepen, beleven, vies worden, bouwen, voelen, stapelen, wroeten, scharrelen, met water spelen en verbazen. Kinderen bouwen hiermee aan zelfvertrouwen, bewegen meer, leren omgaan met risico’s en maken spelenderwijs kennis met de natuur. Het stimuleert bovendien spel dat de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen stimuleert. Kinderen kunnen zich terugtrekken of verstoppen, er is ruimte voor individueel spelen en er is veel aanleiding tot samenwerken en groepsspel.

Resultaten

Het plein heeft een geaccidenteerd oppervlak gekregen met een afwerking van aarde, gras, schelpenpaden en houtsnippers.  Tijdens het buitenspelen laten kinderen veel meer variatie aan spel en activiteiten zien en na het buitenspelen komen kinderen rustiger in de klas terug en lijken zich beter te kunnen concentreren.

Door de toepassing van deze verschillende afwerkingslagen wordt niet alleen de beleving van kinderen vergroot, maar ook het regenwater beter geabsorbeerd en afgevoerd. In het verleden stond het schoolplein nogal eens blank bij een hoosbui. De Watergraafsmeer ligt erg laag en de pompen kunnen grote hoeveelheden regenwater niet altijd aan. Het nieuwe schoolplein zorgt ervoor dat het regenwater nu veel gemakkelijker weg kan lopen in de zachte ondergrond.

Foto's van het nieuwe schoolplein zijn te vinden via de website van Amsterdam Rainproof.

Leerpunten uit het project

  • Betrek ouders en medewerkers bij de totstandkoming van het plein
    Een van de ouders, beeldend kunstenaar Jan van Schaik, tekende het ontwerp van het plein. Zijn bijnaam is Jan de Wilgenman, hij maakt beelden van wilgenhout in de openbare ruimte en speellandschappen samen met kinderen. ‘Het ontwerp voor de Koetsveldschool kwam tot stand samen met de leerkrachten en assistenten van de school,’ zegt Van Ruth.
  • Maak gebruik van donaties en subsidies
    Om de begroting (110.000 euro) sluitend te krijgen, hebben ouders in de vorm van donaties bijgedragen en kreeg de school 50.000 euro subsidie van de Amsterdamse Impuls Schoolpleinen. Dit is een gemeentelijke subsidie om schoolpleinen uitdagender, groener en regenbestendiger te maken.
  • Laat je niet afschrikken door onderhoudskosten
    In onderhoud is het plein nauwelijks duurder, verzekert Van Ruth. ‘Onkruid bestaat eigenlijk niet meer, alles mag hier groeien en bloeien. Alleen de houtsnippers, ja, die moet je af en toe opvegen.’
  • Gewoon doen
    Tegen andere schoolbesturen die een groen schoolplein overwegen, zegt Van Ruth: ‘Gewoon doen. Ouders vinden het fantastisch, de kinderen kunnen er beter spelen en leren over de natuur, en ook de leerkrachten zijn er blij mee.’

Contactpersoon

Camille van Ruth
Stichting Orion
ks.directie@orion.nl
020 668 3821


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
Van Koetsveldschool, Amsterdamse Impuls Schoolpleinen, Witte Bedjes Het Parool, Rabobank, Cordaan Jeugd & Fa. Zandraket
Schaal
Wijk / buurt
Thema
Wateroverlast