Coalitie Ruimtelijke Adaptatie regio Utrecht


Naar aanleiding van de landelijke intentieverklaring Ruimtelijk Adaptatie, is in de regio Utrecht de Coalitie Ruimtelijke Adaptatie (CRA) opgericht. Het doel van deze coalitie is het bundelen van krachten, het delen van kennis, ervaringen en nieuwe ontwikkelingen, het gezamenlijk uitvoeren van een klimaatstresstest en het ontwikkelen van een zogenaamde stip op de horizon voor de Regio.

De Coalitie Ruimtelijke Adaptatie ondersteunt het borgen van ruimtelijke adaptatie in het beleid en plannen van de betrokken partners. In 2017 is in de coalitie bewustwording gecreëerd op bestuurlijk, ambtelijk en politiek niveau. Daarnaast is er aandacht besteed aan de mogelijkheden die de omgevingswet biedt om ruimtelijke adaptatie in te passen en welke rol stakeholderparticipatie hierin kan spelen. In 2018 richt de coalitie zich op het uitvoeren van een gezamenlijke stresstest, het voeren van de risicodialoog en het formuleren van een sterke kernboodschap, uitvoeringsagenda en imago om gezamenlijk een stip op de horizon te zetten. De procesbegeleiding voor het uitvoeren van de stresstest wordt mede uitgevoerd door Sweco.

De essentie en kracht van de Coalitie Ruimtelijke Adaptatie regio Utrecht ligt in het feit dat er geen vooraf gedefinieerd eindresultaat ligt. Het proces is ingericht om van elkaar te leren, te stimuleren, te inspireren en gezamenlijk (pilot)projecten uit te voeren met als doel dat ruimtelijke adaptatie in 2020 is geland in beleid en plannen van de betrokken partners.

Leerpunten uit het project

  • Niet iedereen zit in dezelfde fase van bewustwording en dat verdient de nodige aandacht. Een goede afstemming tussen partijen met verschillende capaciteit, ambities en kennis op vlak van ruimtelijke adaptatie is noodzakelijk.
  • Veelal vinden initiatieven nog plaats vanuit de afvalwaterketen (wateroverlast). De uitdaging ligt in de verbreding hiervan naar het ruimtelijke domein. Dit vergt zowel binnen als buiten de gemeentelijke organisaties de nodige inspanning (governance).
  • Bij het bereiken van Ruimtelijke Adaptatie doelen gaat het niet alleen om een inspanning van de publiek organisaties, ook bewoners en bedrijven spelen hierin een belangrijke rol (stakeholder management).

Contactpersoon

Enrico Moens
Sweco
Enrico.moens@sweco.nl
06-55 32 81 63


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Regionaal samenwerkingsverband
Deelnemer
Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Veiligheidsregio Utrecht, Provincie Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Nieuwegein, gemeente Houten, gemeente Stichtste Vecht, gemeente Woerden, gemeente Bunnik & Sweco als aanjager
Schaal
Regio
Thema
Droogte, Hitte, Overstroming, Wateroverlast