Klimaatstresstest Weert/Nederweert
De gemeenten Weert en Nederweert worden geconfronteerd met de ontwikkelingen van klimaatverandering. Dit werd onder meer ervaren in de zomer van 2016, toen er enorme wateroverlast op trad. Om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van klimaatverandering en in de mogelijke risico's en kansen, hebben de gemeenten samen met Sweco en stichting CAS een klimaatstresstest uitgevoerd. De stresstest werd uitgevoerd als onderdeel van een pilot van het Deltaplan Hoge Zandgronden van de Provincie Limburg.
Proces
De stresstest is uitgevoerd volgens het stappenplan van de handreiking stresstest. De belangrijkste stappen waren daarbij het samenstellen en analyseren van gegevens met een Klimaateffectatlas en het houden van een klimaatatelier waarin mogelijke maatregelen zijn verkend.
Klimaateffectatlas
Na de projectstart was de eerste stap van de stresstest het in beeld brengen van de kwetsbaarheden. Diverse betrokken partijen hebben informatie over klimaateffecten aangeleverd en deze informatie is samen met deelnemers en gebiedsbeheerders geanalyseerd.
De gemeenten zetten de stresstest in ter bevordering van het bewustzijn van de effecten van klimaatverandering bij bestuur, de ambtelijke organisaties en burgers. Daarnaast is deze stresstest uitgevoerd om inzicht te krijgen in de overlastlocaties als input voor herinrichtingsprojecten (b.v. plantsoenen). Om deze reden is ervoor gekozen de klimaateffecten samen te brengen in een Klimaateffectatlas. Deze is gepresenteerd in storymap format.
De storymap is een digitaal instrument waarin, op basis van kaarten, het verhaal van de effecten van klimaatverandering op lokale schaal wordt verteld. De weergegeven informatie is zo gekozen dat de gebruiker snel inzicht krijgt in de belangrijkste effecten, zonder dat te veel technische detailinformatie wordt weergegeven. De Klimaateffectatlas is opgesteld op basis van informatie die beschikbaar is gesteld door waterschap Peel en Maasvallei, de gemeenten Weert en Nederweert, gegevens uit de landelijke klimaateffectatlas en de dataportal van provincie Limburg.
Klimaatatelier
Het klimaatatelier had tot doel om maatregelen te identificeren die ingezet kunnen worden om de gemeenten Weert en Nederweert minder kwetsbaar te maken voor de gevolgen van klimaatverandering. Bij het atelier zijn zowel mensen uit het ruimtelijk-, groen- en waterdomein betrokken. Ook namen de woningbouwverenigingen deel.
In het atelier is vanuit kansen gedacht. Door functies slim te combineren ontstaan nieuwe mogelijkheden. De Klimaateffectatlas biedt de basisinformatie en de deelnemers zijn samen tot oplossingen gekomen. Onder begeleiding van een landschapsarchitect zijn de deelnemers al schetsend tot nieuwe oplossingen gekomen. Ook is in het atelier onderscheid gemaakt tussen laaghangend fruit en meer uitdagende projecten.
Vervolgacties
Op basis van de resultaten uit het verkennend onderzoek wordt in Weert de stadsrandzone onderzocht op grootschalige afkoppelkansen in combinatie met verfraaien van de overgang tussen stad en land. Een oude beekloop aan de rand van een dorpskern wordt retentiegebied met recreatieve voorzieningen. Daarnaast wordt in herstructureringsprojecten de afkoppelkansen onderzocht.
Contactpersoon
Werner Mentens
Gemeente Weert
w.mentens@weert.nl
0495 - 575353