Woningcorporatie werkt samen met inwoners van appartementencomplex de Zevenster aan een groene binnentuin
Operatie Steenbreek Krimpen aan den IJssel (KadIJ) informeert en enthousiasmeert inwoners en organisaties om hun tuin te vergroenen. Woningcorporatie QuaWonen zit in de werkgroep en heeft het initiatief genomen om de binnentuin van het appartementencomplex de Zevenster te vergroenen.
Operatie Steenbreek
Bureau ‘Projecten in het groen' heeft het initiatief genomen om Operatie Steenbreek binnen de gemeente KadIJ op te zetten. Vervolgens is in 2017 samen met de gemeente een werkgroep gevormd; hierin zitten ondernemers, vrijwilligers, het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en woningcorporatie QuaWonen.
Vergroenen Binnentuin de Zevenster
De binnentuin van de Zevenster (1-11) is samen met de inwoners vergroend. Woningcorporatie QuaWonen heeft diverse betegelde gebiedjes aangewezen die omgevormd zouden kunnen worden tot tuin, en die samen met bewoners goed te onderhouden zijn. Hierdoor is bijna de helft van de tuin ontsteend (een oppervlak van 33 m2). Daarnaast zijn er 2 regentonnen geplaatst met een overloop naar de border. Hiermee kan het water in de bodem infiltreren en is het systeem afgekoppeld van het riool.
Afbeelding: Woningcorporatie QuaWonen heeft het initiatief genomen om samen met de bewoners van de Zevenster de gezamenlijke binnentuin te vergroenen.
Met het vergroenen van de tuin wordt wateroverlast, hitte en droogte tegengaan. Aan de bewoners wordt ook verteld dat vergroenen een positieve invloed heeft op de biodiversiteit: insecten, vlinders, bijen en vogels hebben er immers weer een stukje natuur bij!
De bewoners zijn uiteindelijk heel blij met de mooie tuin. De bewoners hadden aanvankelijk de verwachting dat er ook nieuwe tegels zouden komen en dat het onderhoud door QuaWonen verzorgd zou worden. De bewoners gaan het onderhoud nu zelf oppakken, hiervoor is een plan geschreven. Hiernaast komt er twee keer per jaar een hovenier om samen met de inwoners het onderhoud te doen. Dan worden ook de tonnen geïnspecteerd.
Meer informatie vind je op de website van Operatie Steenbreek Krimpen aan de IJssel.
Leerpunten uit het project
- Neem van tevoren voldoende tijd nemen om met bewoners te overleggen zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan.
- Betrokkenheid van bewoners die ook verantwoordelijkheid nemen is een vereiste om ook op termijn het project te laten slagen.
Contactpersoon
Jacqueline Veltman
Steenbreek Krimpen aan den IJssel/Projecten in het groen
steenbreekkrimpenaandenijssel@outlook.com
0654213988