Amerongen regenwaterproof
Het regent steeds vaker harder. Het rioolstelsel in Amerongen kan de grote hoeveelheid water tijdens een hevige regenbui niet altijd aan. Een beperkte afvoercapaciteit van regenwater kan in combinatie met extreme neerslag leiden tot wateroverlast op straat, in tuinen of kelders. Het project Amerongen Regenwaterproof moet ervoor zorgen dat wateroverlast in de toekomst zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Het project bestaat uit vijf deelgebieden. Vier bevinden zich aan de oostzijde van het dorp en het 5e deelgebied betreft het oude dorp. In een aantal straten van de deelgebieden vervangt de gemeente de sterk verouderde riolering. Binnen het gebied Amerongen Oost en het oude dorp worden ook voorzieningen aangelegd om het regenwater af te koppelen van het riool. Hiermee wordt de riolering straks minder belast en wordt het schone regenwater rechtstreeks geïnfiltreerd in de bodem. Dat is beter voor de riolering en voor de natuur.
Resultaten
Op verschillende plekken in Amerongen-Oost worden er infiltratiebuizen en wadi’s aangelegd om het (schone) regenwater af te koppelen van de gemengde riolering. Het water wordt hierdoor opgevangen en langer vastgehouden. Dit water wordt vanuit deze voorzieningen teruggevoerd in de bodem, waardoor het niet in het riool verdwijnt. Daarnaast wordt op diverse plekken in Amerongen de sterk verouderde riolering vervangen voor een nieuwe riolering.
Met het aanleggen van deze verschillende voorzieningen worden de overstorten van het huidige gemengde rioolstelsel op de uiterwaarden direct ontlast. De overstorten treden in de toekomst alleen nog in werking bij extreme neerslag en bestaan enkel uit hemelwater.
Eerste deelgebied
In het noordelijk deel van het dorp (aan De Del in Amerongen) in de omgeving van de begraafplaats wordt het hemelwater vanuit het ondergrondse systeem zichtbaar gemaakt door middel van het creëren van een kleine waterval. Vanuit dit punt stroomt het hemelwater de nieuw aangelegde wadi in. De wadi heeft een hoogteverval van c.a. drie meter. Als de wadi gevuld is stroomt het via een ondergronds transportriool richting de uiterwaarden. Aan de rand van de wadi en de waterval komen bankjes te staan voor een optimale beleving van het watersysteem. Verder staat er naast de bankjes een informatiebord met uitleg over het ondergrondse en bovengrondse watersysteem. Ook komt er elders in het projectgebied een watervoorraadreservoir. Deze watervoorraad kan tijdens droge zomermaanden worden opgepompt om bomen en beplantingen water te geven.
Bovenstaande oplossingen zijn in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en BOOT tot stand gekomen. Om de bewoners bij het proces te betrekken zijn er in Amerongen een aantal bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Bewoners konden tijdens deze bijeenkomsten actief meedenken in het proces om het gebied klimaatbestendig in te richten. Tijdens de eerste bijeenkomsten zijn de voorlopige inrichtingsplannen gepresenteerd. Bewoners dachten mee over de aanpassingen van het groen die samenhangen met aanleg van de infiltratiebuizen en wadi’s. Natuurlijk waren er ook veel vragen. Wat gaat er precies gebeuren in mijn straat? En wat ga ik hier van merken? Wethouder Gerrit Boonzaaijer, Kees van Zutphen (projectleider van de gemeente) en William Hendriks, Bertrick van den Dikkenberg en Maarten Baan van BOOT gaven concreet en helder antwoord op deze vragen. Tijdens de laatste bewonersbijeenkomst zijn de definitieve plannen gepresenteerd.
Gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat de inrichtingsplannen nu uitwerken. Naar inschatting start de uitvoering van het eerste deelgebied voor deze werkzaamheden begin 2019. Aansluitend aan elkaar worden de andere deelgebieden in de uitvoering gebracht.
Contactpersoon
William Hendriks (projectleider)
BOOT
w.hendriks@buroboot.nl
0318 527600