Groen dak op bushokjes in Utrecht


Het was de zomerhit van 2019: groene daken op de bushokjes in Utrecht. Het kwam op de BBC, ARD en WDR en in The Guardian en USA Today. En verschillende media uit Canada, India, Oekraïne en Italië besteedden er aandacht aan. Nijmegen, Rotterdam, Hoorn en Apeldoorn willen ze ook. Topmodel Doutzen Kroes plaatste het op haar Instagram. Het Utrechts bushokje met een groen dak verovert de wereld!

Bushokje Sedum

Van wie kwam het initiatief?

De gemeente Utrecht deed een nieuwe aanbesteding voor plaatsing, beheer en onderhoud van haar bushokjes. In hun aanbesteding vroeg Utrecht veel aandacht voor ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’ en voor duurzaamheid. Zo noemde ze de volgende belangrijke thema’s: een goede luchtkwaliteit, een klimaatneutraal Utrecht, circulair inkopen en laag energieverbruik. Daarnaast gaf de gemeente een extra waardering voor zonnepanelen en een sedumdak. Sedum is een plantensoort die goed tegen droogte kan.

Hoe zien de bushokjes eruit?

RBL Outdoor heeft de opdracht gekregen. Zij hebben 316 bushokjes geplaatst met een sedumdak erop. De andere 96 bushokjes hebben zonnepanelen. Alle haltes hebben ledverlichting en een zitje van bamboe. De bodemplaat van de bushokjes is gemaakt van gerecycled beton. En het onderhoud gebeurt met elektrische auto’s. De bushokjes worden schoongemaakt met gefilterd hemelwater.

Bushokje zon
Fotograaf: Barbra Verbij

Wat doen de groene daken?

Door deze nieuwe bushokjes is er ruim 2.000 vierkante meter extra oppervlakte aan groene daken bijgekomen. De groene daken op de bushokjes helpen op verschillende manieren om de stad klimaatbestendiger te maken:

  • De daken vangen fijnstof af.
  • De daken houden per vierkante meter ongeveer 20 liter water vast.
  • Ze verkoelen bij hitte.
  • Ze bevorderen de biodiversiteit in de stad. Sedum is ideaal voor bijen en andere insecten.
  • Door de daken zijn er meer inwoners die subsidie aanvragen om zelf een groen dak te plaatsen: in de zomer van 2019 is het aantal subsidieaanvragen hiervoor al bijna dubbel zoveel als in heel 2018.

De 96 bushokjes met zonnepanelen zijn helemaal zelfvoorzienend in hun energiebehoefte. Utrecht kijkt samen met RBL Outdoor of op die bushokjes ook groene daken kunnen komen. En of op de groene daken ook een zonnepaneel kan komen. De verkoeling van sedum kan er namelijk voor zorgen dat een zonnepaneel nog meer energie oplevert.

Media-aandacht

Er is veel media-aandacht geweest voor de bushokjes, over de hele wereld. Een paar reacties:

  • Dutch bus stops become gifts for honey bees
  • This city is turning its bus stops into havens for bees
  • In Utrecht gibt es jetzt Bienenhaltestellen (zur Rettung der Bienen)

Nieuws

Verschillende steden in Nederland hebben nu ook plannen om hun bushokjes een groen dak te geven. En ook verschillende steden uit Europa en de rest van de wereld hebben contact met de gemeente Utrecht opgenomen. Sedumdaken lijken de nieuwe norm te worden.

Mensen worden er blij van

De bushokjes doen ook ‘iets’ met de inwoners van de stad. Mensen reageren positief en enthousiast, worden zich meer bewust en raken geïnspireerd om zelf bij te dragen aan een duurzame en gezonde stad. Dat mensen er zo blij van worden, is misschien wel de grootste en meest duurzame winst voor de stad.

Contactpersoon

Leonard van den Houten
Gemeente Utrecht
l.van.den.houten@utrecht.nl
030 – 286 0344


Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
Gemeente Utrecht & Reclamebureau Limburg (RBL Outdoor)
Schaal
Gemeente
Thema
Hitte, Wateroverlast