Klimaatkaravaan stimuleert duurzame en klimaatadaptieve initiatieven


Vanaf 10 oktober 2018 trok wethouder Dorus Klomberg met de Klimaatkaravaan door de gemeente Rheden. Het doel: mensen laten vertellen over mooie initiatieven en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, energie en klimaatadaptatie. Een mooie manier om bij de inwoners draagvlak te krijgen voor beleid waarin ook klimaatadaptatie een steeds grotere rol speelt.

Met de karavaan reisde de wethouder naar inwoners, ondernemers, samenwerkingspartners en wijkinitiatieven. Zo ontmoette hij onder andere een schooldirecteur, een bestuurder van een waterschap, een agrariër en een scholier. Deze ontmoetingen leverden mooie filmpjes op, die anderen kunnen inspireren om ook zelf in actie te komen.

Klimaatkaravaan Rheden
Foto: MVOtv

Filmpjes

MVOTV is met de wethouder meegereisd en heeft de filmpjes gemaakt. In 2018 is er vanaf de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober elke week een filmpje gemaakt. Dat leverde in totaal 10 filmpjes op. Op 11 april 2019 begon een nieuwe reeks van de Klimaatkaravaan. Op degroenehesjes.nl kun je alle films bekijken, en je vindt er ook achtergrondinformatie over de onderwerpen.

Werkt het?

De kracht van dit project is dat de gemeente niet vertelt hoe het moet, maar juist luistert. De karavaan trekt langs en laat zich inspireren door verhalen van inwoners en ondernemers. Daarnaast merkt de gemeente dat iedereen het leuk vindt om zijn of haar initiatief aan anderen te laten zien. Ook als je iets kleins doet in je achtertuin, kun je meedoen. Die laagdrempeligheid werkt en de onderwerpen lopen heel erg uiteen.

Zelf een idee?

De bedoeling is om steeds een nieuwe film toe te voegen aan de klimaatkaravaan. Dus woon of werk je in de gemeente Rheden en heb je een initiatief waarmee je anderen kunt inspireren? Een goed idee dat bijdraagt aan een beter klimaat? Of een boodschap die je wilt delen? Mail dan naar Marjolein Huijskes, via energiek@rheden.nl. Wie weet trekt de Klimaatkaravaan binnenkort ook bij jou langs!

Contactpersoon

Marjolein Huijskes
Programmamanager Rhedense Klimaataanpak
(026) 49 76 911
energiek@rheden.nl


Projectsoort
Stimuleren en faciliteren
Deelnemer
Gemeente Rheden, Waterschap Rijn en IJssel, verschillende bedrijven, scholen, andere organisaties & inwoners
Schaal
Gemeente
Thema
Droogte, Hitte, Wateroverlast