Kruipruimte zorgt voor waterberging onder garage in Barneveld


Droge periodes en hevige regenbuien nemen toe in Nederland. Daarom wordt het steeds belangrijker om regenwater op te vangen. Huiseigenaren kunnen zelf aan de slag gaan door hun woning af te koppelen. Gert Ploeg, raadslid in Barneveld, koos ervoor een waterberging onder zijn garage aan te leggen.

Wat was de aanleiding om een waterberging aan te leggen?

Gert Ploeg was al ruim twee jaar bezig om een manier te bedenken om nog meer regenwater af te koppelen en op te vangen. Hij ving al water op met behulp van drie regentonnen. Het water in de regentonnen gebruikt hij nog steeds om de planten water te geven. Ook hun kippen en de vogels in de tuin drinken ervan. Maar Ploeg wilde verder gaan. Hij ergerde er zich aan dat schoon regenwater wegstroomde in het riool: ‘Door de droge zomers van de afgelopen drie jaar zijn we de sier- en groentetuin aan het beregenen met kostbaar drinkwater. Dat hoort niet en dat mag niet.’

Hoe ontdekte Ploeg dat hij onder zijn garage water kon opvangen?

Ploeg heeft veel onderzoek gedaan naar manieren om water bij zijn huis te kunnen opvangen. Eerst dacht hij dat een grote waterzak in de kruipruimte onder zijn woning het beste was. Maar deze oplossing zou tussen de vijfduizend en zesduizend euro kosten. Ook met subsidie van de gemeente kon hij deze grote investering nooit terugverdienen Toen kwam hij op het idee om te onderzoeken hoe de kruipruimte onder zijn garage eruit zag. Door enkele kijkgaten in de vloer te boren ontdekte hij een loze ruimte van iets meer dan twintig kubieke meter. Gert Ploeg: ‘Mooier, steviger en groter kan haast niet.’ Bovendien is het er erg koel en donker zodat er geen algen in het water kunnen groeien.

Hoe werkt de waterberging onder de garage?

Als het regent komt het regenwater via vier regenafvoeren van het huis en de garage eerst in een ontvangstput. Vanuit de ontvangstput stroomt het water door een pvc-buis naar de kruipruimte onder de garage. De bodem en de wanden van de kruipruimte zijn helemaal bedekt met EPDM-folie. Dat is een synthetisch rubber dat ervoor zorgt dat het water niet weg kan lekken.

Wat gebeurt er als de berging vol water staat?

In de ontvangstput zit een aparte overloopleiding. Als de waterberging vol staat kan het overige water via deze overloopleiding de straat op.  Voor de inlaat naar de waterberging heeft Ploeg een vijverfiltermat gemaakt. Die houdt mos en blaadjes tegen die niet door de bladvanger op de dakgoten worden tegengehouden. Deze filtermat moet hij af en toe schoonmaken. Zo blijft het water in de berging erg helder en schoon.

Hoe kun je het opgevangen water gebruiken voor de tuin?

Aan de achterkant van de garage bevinden zich een hydrofoorpomp en een zuigput. Deze zuigput is aangesloten op de waterberging. Als je de tuin wilt sproeien zet je de hydrofoorpomp aan. Die pompt het water via de zuigput uit de berging omhoog. Het water stroomt vervolgens via ondergrondse leidingen naar de watersproeiers in de tuin. In totaal heeft Ploeg honderddertig meter aan sproeileiding aangebracht met zes tuinsproeiers en bijna veertig meter druppelleiding. Hieronder zie je hoe de leidingen zijn aangelegd.

Is er veel belangstelling voor de waterberging?

Ploegs waterberging heeft lokaal veel aandacht gekregen. De wethouder en ambtenaren zijn op bezoek geweest en de plaatselijke krant heeft erover geschreven. Ploeg denkt dat nog niet veel mensen op deze manier hun kruipruimte gebruiken. Bij het ontwerpen van nieuwe woningen zouden architecten voortaan kunnen nadenken om extra ruimte te creëren voor wateropvang. Het deel van de kruipruimte waar geen kabels en leidingen liggen kun je meteen waterdicht maken. Dan is dit deel geschikt om als waterberging te gebruiken. Ook kun je dan al leidingen aanleggen voor bijvoorbeeld de wasmachine of het toilet. Zulke toepassingen gaan Ploeg zelf nu nog te ver. Daarvoor zou hij te veel in zijn huis moeten openbreken.

Hoeveel heeft de waterberging gekost?

De waterberging met pomp, leidingen en sproeiers heeft ongeveer 2.300 euro gekost, maar dat is zonder de arbeid mee te rekenen. De gemeente Barneveld heeft bijgedragen met een subsidie van 625 euro. Gert Ploeg is erg blij met zijn regenberging: ‘Hoewel ik de investering niet zomaar terugverdien, geeft het me een goed gevoel dat er geen schoon regenwater het riool ingaat. Ook vind ik het fijn dat ik veel kostbaar drinkwater bespaar.’

Contactpersoon

Gert Ploeg
gerritploeg@gmail.com


Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
Gert Ploeg
Schaal
Wijk / buurt
Thema
Droogte, Wateroverlast