Hoge ambities van Hendrik-Ido-Ambacht leiden tot circulair bedrijvenpark
De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht had in 2010 al een plan bedacht voor een duurzaam bedrijventerrein. Het plan voor dit Bedrijvenpark Ambachtsezoom stelde ze in 2015 bij tot een nog veel ambitieuzer plan: een circulair bedrijvenpark. De gemeenteraad werd daartoe geïnspireerd door een bezoek aan Park20|20 in Hoofddorp. In het nieuwe plan stelt de gemeente onder andere klimaatadaptieve maatregelen op die de ondernemers moeten nemen.
Hoe pakt de gemeente het project aan?
Delta Development Group, de ontwikkelaar van Park20|20, begeleidde de gemeente Hendrik Ido-Ambacht bij de ontwikkeling van Bedrijvenpark Ambachtsezoom. Ze gaan daarbij uit van de circulaire aanpak van Cradle to Cradle. Cradle to cradle is een nieuwe manier van duurzaam ontwerpen en produceren. Na het eerste gebruik wordt een product opnieuw grondstof voor een volgende product. Hiermee wil de gemeente niet alleen de schadelijke gevolgen van productie verminderen, maar ook een positieve voetafdruk achterlaten voor mens en planeet. Om tot een circulair bedrijvenpark te komen, voeren ze de volgende acties uit:
- De gemeente heeft een Handboek Circulariteit opgesteld. Hierin staan acht doelen die samen tot een circulair bedrijventerrein leiden. Een paar voorbeelden: het bedrijventerrein heeft geen negatieve invloed op de bodem, biedt ruimte voor biodiversiteit en heeft een positieve invloed op de waterhuishouding. Om alle doelen te bereiken, staan er verschillende maatregelen in die verplicht zijn in de openbare ruimte maar ook op de private terreinen.
- In het handboek staat welke maatregelen de ondernemers op de private terreinen verplicht moeten nemen en welke maatregelen ze nog extra kunnen nemen. Om bij te dragen aan biodiversiteit en klimaatadaptatie moeten ze bijvoorbeeld een groen dak aanleggen. Een groen dak heeft een ecologische meerwaarde voor planten, insecten en vogels. Daarnaast absorbeert het geluid, verbetert het de luchtkwaliteit, en heeft het een verkoelend effect. Tot slot gaat een groen dak wateroverlast tegen doordat het regenwater opvangt en vertraagd afvoert.
- De gemeente heeft langs en door de Ambachtsezoom een ecologische verbindingszone aangelegd. De zone door het midden van het bedrijventerrein wordt de Middentocht genoemd. Door de verbindingszone kunnen dieren en planten zich verplaatsen tussen verschillende natuurlijke gebieden, en ze kunnen zich er ook vestigen. Verder komen er alleen inheemse plantensoorten op de Ambachtsezoom, om de biodiversiteit te stimuleren.
- Regenwater dat in de openbare ruimte wordt opgevangen, watert af naar de wadi’s in de groenstroken. Deze groenstroken scheiden de openbare ruimte van de private terreinen. Vanuit de wadi’s stroomt het water vervolgens naar de centrale watergang in de middentocht van het terrein.
Hoever is de gemeente met het project?
De gemeente heeft de eerste kavels verkocht en de ondernemers zijn nu bezig om die te bebouwen. De ontwikkeling van het bedrijvenpark duurt naar verwachting maximaal tien jaar. Vanwege de circulaire ambitie bestaat er veel belangstelling voor de kavels.
Korting bij aanvullende maatregelen
Ondernemers krijgen korting op de grondprijs als zij een of meer aanvullende maatregelen uit het handboek nemen. Voorbeelden van aanvullende maatregelen zijn half verharde parkeerplaatsen, extra buffercapaciteit op het dak, groene gevels en biodiversiteit stimuleren. De hoogte van de korting is maximaal 10% en hangt af van het type en aantal maatregelen. De gemeente heeft een instrument ontwikkeld waarmee je de korting kunt berekenen.
Gemeente wil anderen inspireren met haar verhaal
De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft tijdens de ontwikkeling van Bedrijvenpark Ambachtsezoom veel geleerd. Er gebeurt veel bijzonders op deze unieke locatie waar de gemeente anderen graag over vertelt. Met haar verhaal wil ze steeds meer mensen meekrijgen in de circulaire denkwijze. En door successen te delen, hoeven anderen het wiel ook niet steeds opnieuw uit te vinden.
Leerpunten
Omdat de gemeente vasthoudt aan de ambitie van een circulair bedrijvenpark, kan de verkoop van kavels langer duren. Soms proberen kopers onder één of meer verplichte maatregelen van de gemeente uit te komen. De gemeente denkt dan wel met hen mee, maar blijft trouw aan haar ambitie. De meeste ondernemers geven uiteindelijk toe, maar er zijn ook ondernemers die hierdoor afzien van de koop. Hendrik-Ido-Ambacht heeft het voordeel dat de vraag naar bedrijfskavels in en rondom Hendrik-Ido-Ambacht hoog is. Daarnaast heeft de gemeente genoeg tijd uitgetrokken voor de verkoop van de kavels. Niet iedere gemeente kan zich dit veroorloven. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden als je een ambitieus plan ontwikkelt.
Contactpersoon
Riny Verhoef
Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
mj.verhoef@h-i-ambacht.nl