Universiteit Utrecht: ‘Zeespiegelstijging tot 1.80 meter niet ondenkbaar’
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben zorgwekkende resultaten over zeespiegelstijging gepubliceerd. De onderzoekers schrijven dat een regionale stijging van 1,8 meter binnen tachtig jaar niet kan worden uitgesloten. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Natural Hazards and Earth System Sciences.
Dr. ir. Renske de Winter van de Universiteit Utrecht onderzocht samen met Utrechtse collega’s en onderzoekers van het NIOZ wat de invloed op zeespiegel is als de hele mogelijke bandbreedte voor de bijdrage van de ijskappen wordt meegenomen.
“Alle voorgaande onderzoeken gingen uit van gemiddelde bijdrage van de Groenlandse en Antarctische ijskappen”, vertelt De Winter. “Maar wij hebben gekeken naar de totale range van ijsdynamische bijdrage van de ijskappen van Groenland en Antarctica, inclusief bijdragen aan zeespiegelstijging die deze eeuw niet ondenkbaar zijn, maar wel een kleine kans hebben.”
Door de ongelijke verdeling in de wereldwijde zeespiegelstijging is het mogelijk dat de zeespiegel op hotspots tot zo’n 1,80 meter stijgt in de komende tachtig jaar. Overigens ligt de kust van Nederland niet in een hotspot, desalniettemin kan ook in Nederland deze eeuw de zeespiegel al meer dan 1,5 m stijgen.
Lees meer over het Utrechtse onderzoek.