Rode Kruis: Driekwart van de Nederlanders is niet goed voorbereid op overstroming

Gepubliceerd 25 oktober 2018

In een onderzoek van het Rode Kruis zegt 76% van de Nederlanders niet goed voorbereid te zijn op een overstroming. Het Rode Kruis adviseert mensen om na te gaan of zij in een risicogebied wonen en om zich beter voor te bereiden op een mogelijke overstroming.

Onderzoek naar voorbereiding op Overstroming

Voor het onderzoek werden 762 Nederlanders gevraagd naar hun voorbereiding op een mogelijke overstroming. Hieruit blijkt dat weinig mensen zich zorgen maken en dat mensen weinig voorbereidingen treffen. Slechts 26% van de ondervraagden maakt zich zorgen over de kans op een overstroming. Een groot deel van de mensen heeft dan ook lang niet alle geadviseerde noodvoorraden in huis. Minder dan 1 op de 3 mensen heeft minimaal 3 liter flessen water op voorraad, en 1 op de 10 mensen zegt helemaal niets in huis te hebben voor als het mis gaat.

Kans op Overstroming

Door klimaatverandering stijgen de zeespiegel en krijgen we te maken met hogere rivierstanden. Zonder aanvullende inspanningen zou dit ervoor zorgen dat de overstromingskans toeneemt. Hierom wordt de normering van het waterveiligheidssysteem in Nederland elke 6-12 jaar herzien in het Deltaprogramma. Hoewel Nederland goed beschermd is, kan het een keer misgaan. Ongeveer 60% van Nederland kan overstromen. In de Klimaateffectatlas onder het tabje ‘overstroming’ kun je zien wat de overstromingskans op een specifieke locatie is en wat de maximale overstromingsdiepte is. Bovendien zijn er kaarten beschikbaar die de mogelijkheid tot horizontale en verticale evacuatie aangeven. Het Kaartverhaal Overstroming geeft tekst en uitleg bij de kaarten.

Noodpakket

Wanneer er een overstroming optreedt kan de elektriciteit en internet uitvallen en kunnen hulpdiensten niet altijd direct ter plaatse komen. Mensen moeten zich dan op een veilige plek warm en droog zien te houden. Het Rode Kruis raadt aan om een noodpakket in huis te hebben met hierin:

  • Minimaal 3 liter water per persoon
  • Houdbaar eten
  • Warmhouddekens
  • EHBO-kit
  • Waterdicht verpakte lucifers
  • Waxinelichtjes
  • Een fluitje
  • Een radio op batterijen
  • Een Zaklamp

Meer voorbereidingstips kun je op deze website lezen.