Achmea brengt haar tweede Klimaatadaptatiemonitor uit

Gepubliceerd 17 juli 2020

Verzekeringsmaatschappij Achmea heeft in haar tweede Klimaatadaptatiemonitor onderzoek gedaan naar de klimaatbestendigheid van woningen in Nederland. Zij wilde weten hoe groot de kennis van Nederlanders is over dit onderwerp. Hoe kijken mensen hiertegen aan? En hebben zij al maatregelen getroffen om overlast te voorkomen? Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden zich weinig tot geen zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering voor hun woning.

Geen zorgen

De redenen dat mensen zich geen zorgen maken verschillen. Sommigen hebben al maatregelen getroffen. Anderen denken dat ze daar nog genoeg tijd voor hebben. Weer een ander deel vindt het moeilijk in te schatten hoe hun huis klimaatbestendig gemaakt moet worden. Toch heeft tweederde van de mensen de afgelopen maanden overlast ervaren aan hun woning door hitte of regenval. Maar mensen verbinden extreme weersomstandigheden vaak niet met klimaatverandering.

Zelf maatregelen nemen

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen weinig kennis hebben over wat een klimaatbestendige woning precies is. Wel vindt bijna 70 procent een klimaatbestendige woning belangrijk en denkt dat ze daar zelf mede verantwoordelijk voor zijn. Daarnaast wil een kwart zelf maatregelen treffen om hun woning klimaatbestendiger te maken.

Over de Klimaatadaptatiemonitor

Het onderzoek van Achmea vond in april 2020 plaats en werd online gehouden onder 1001 Nederlanders van 18 jaar of ouder. Het werd uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2. De eerste editie van de Klimaatadaptatiemonitor vond plaats in juli 2019.