Amsterdam Rainproof


Amsterdammers willen droge voeten houden maar de stad is kwetsbaar bij wolkbreuken. Rainproof wil Amsterdammers activeren om bij veranderingen aan daken, tuinen, straten en parken dit meteen regenbestendig te doen. Amsterdam Rainproof is een slimme manier van investeren en maakt tegelijkertijd de stad leefbaarder en mooier.

Wereldwijd komt extreem weer vaker voor. In Kopenhagen (2 juli 2011) zorgde een wolkbreuk voor 1 miljard euro schade. Daar wordt nu 500 miljoen euro geïnvesteerd om de stad regenbestendiger te maken. Ook Amsterdam is kwetsbaar voor dergelijke wolkbreuken. De riolen zorgen voor een goede volksgezondheid, maar zijn niet geschikt voor extreem grote hoeveelheden regen. En steeds meer stad is verhard met gebouwen, asfalt en betegelde tuinen. Amsterdam is de dans tot nu toe ontsprongen, maar we zijn niet immuun. Een eerste scan laat zien dat vooral in het centrum van Amsterdam een grote kans is op schade in bijvoorbeeld winkels, souterrains en huizen.

Resultaten

Via het digitale platform www.rainproof.nl kunnen amsterdammers (bewoners én professionals) elkaar informeren over oplossingen, voorbeeldprojecten, ervaringsverhalen, maatregelen en interessante data en informatie. Voor doelmatigheid en effectiviteit werkt Amsterdam Rainproof aan van het activeren, verbinden en stimuleren
van de belangrijkste doelgroepen; bewoners, stadsmakers, ambtenaren, bestuurders, ondernemers en woningbouwcoöperaties. Verankering (mainstreamen) ligt ten grondslag van alle activiteiten en handelingen van
het programma en dragen bij aan de beweging van Amsterdam Rainproof.

Rainproof is een aanpak die past bij de stad. Niet wachten tot het fout gaat, maar van te voren aanpakken. Als je iets doet doe het dan meteen Rainproof. Zo koppelt Rainproof lopende beheerstromen, stedelijke aanpassingen van tuin en straat aan slimme Rainproof maatregelen, een kosten-effectieve aanpak van een onzekere toekomst.

Geen half miljard investeren in monofunctionele ondergrondse bakken, maar tegen lage kosten de hele stad als spons gebruiken. Tijdelijk veel regen opnemen, langzaam weer afgeven. In elke wijk, in elke straat, in en bij elk pand. Waterdoorlatende bestrating, groene daken en geveltuintjes zijn pragmatische oplossingen die de stad tegelijkertijd mooier maken.

Amsterdam Rainproof heeft infographics gemaakt met maatregelen om je gebouw, dak, tuin, straat, plein, park of buurt waterrobuust in te richten.

Untitled_knipsel4

De resultaten zijn te zien op www.rainproof.nl.

Contactpersonen

Paulien Hartog
Waternet en Amsterdam Rainproof
paulien.hartog@waternet.nl of paulien@rainproof.nl

Daniël Goedbloed
Amsterdam Rainproof
daniel@rainproof.nl


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Regionaal samenwerkingsverband
Deelnemer
Gemeente Amsterdam
Schaal
Gemeente
Thema
Wateroverlast