Waterberging op voormalig MOB-complex in Odijk gaat wateroverlast en verdroging tegen
Op het terrein van het voormalig MOB-complex in Odijk is een waterberging gerealiseerd om wateroverlast en verdroging tegen te gaan. Het hemelwater wordt via een hemelwaterriool afgevoerd naar een natuurlijke waterberging.
De waterhuishouding op het terrein van een voormalige MOB-Complex (complex van militaire gebouwen en bijbehorende infrastructuur) in Odijk wordt duurzaam en klimaatadaptief ingericht. Het schone hemelwater dat van de daken en de terreinen afstroomt, wordt normaal gesproken via het riool afgevoerd naar de waterzuivering. Door de uitvoering van dit project wordt het water opgevangen en via een leidingsstelsel afgevoerd naar een natuurlijke waterberging.
Om dit mogelijk te maken wordt er aan de westzijde van het terrein ruimte gemaakt in de bestaande groenstrook, hier wordt dan een “bak” gegraven waar het hemelwater in kan worden geborgen. Om het afgekoppelde water naar deze natuurlijke waterberging te leiden wordt een centrale leiding, een hemelwaterriool, aangelegd met een lengte van ongeveer 250 meter op twee percelen van het MOB-Complex. Dit riool bestaat uit een betonnen buis van 600 mm die op circa twee meter onder de grond wordt aangelegd.
Het water wordt via de waterberging weer gedoseerd teruggegeven aan de natuur. Dit gebeurt enerzijds doordat het lokaal infiltreert in de bodem en anderzijds doordat het langzaam wordt teruggegeven aan het watersysteem van het waterschap. Dit watersysteem wordt vervolgens weer gebruikt voor het irrigeren van de verschillende land- en tuinbouwgebieden in de regio. Hiermee wordt verdroging tegen gegaan.
Leerpunt uit het project
Een bijzonder punt in dit project was dat de hemelwaterleiding op particulier terrein ligt. Er is uitvoerig overleg nodig met de bedrijven die er gevestigd zijn om de aanleg mogelijk te maken en in zakelijk recht te regelen. Omgevingsmanagement is dan het belangrijkste onderdeel om het project tot een succes te maken.
Contactpersoon
Fred Odijk
Gemeente Bunnik
030-6594848
f.odijk@bunnik.nl