Centrumeiland: Een regenbestendige nieuwbouwwijk in Amsterdam


In Amsterdam wordt ‘centrumeiland’ ontwikkeld; een nieuw stuk opgespoten land in het IJmeer. Op het eiland worden 1200 tot 1500 woningen gerealiseerd. ‘Rainproof’ is één van de kernambities van het stedenbouwkundige plan van Centrumeiland. De rainproof-opgave is hoofdzakelijk:

  • Het opvangen en benutten van regenwater voor bijvoorbeeld de groenvoorziening
  • Het afvoeren van overtollig regenwater in geval van extreme buien.


Afbeelding: Ontwerp van het Centrumeiland in Amsterdam

De hemelwaterafvoer van het Centrumeiland, ook wel IJburg 2 genoemd, vindt plaats zonder regulier hemelwaterriool. In plaats daarvan infiltreert het hemelwater in de bodem. Dit is vastgelegd in het bestemmingsplan: in de algemene gebruiksregels staat dat minimaal 93% van de neerslag ter plaatse moet worden geborgen of geïnfiltreerd.

In plaats van een regulier hemelwaterriool worden pleinen, straten en groenvoorzieningen zo ingericht dat ze het regenwater zelf kunnen opvangen, vasthouden en verwerken. Het regenwater dat in de openbare ruimte valt, stroomt (deels) zichtbaar af over de weg middels molgoten en infiltreert via wadi’s in de bodem. De wadi’s en groenstroken in het gebied spelen dus een belangrijke rol in het opvangen en bergen van de neerslag die op het verhard oppervlak valt. Het ontwerp van het maaiveld en de inrichting van de wadi's en groenstroken is conform de uitgangspunten van ‘Amsterdam Rainproof’.


Afbeelding: Het regenwater wordt in de wijk opgevangen in wadi's.

Naast de wadi’s en groenstroken wordt er onder de omliggende wegen een infiltratieregenwaterriool neergelegd. Dit riool past omgekeerde drainage toe: het is een geperforeerd riool dat water afstaat aan de ondergrond om verdroging tegen te gaan. Het water kan van de wadi’s naar het riool onder het verhard oppervlak stromen vanuit waar het kan infiltreren in de bodem. Wanneer er meer water valt dan kan worden opgenomen, wordt het water afgevoerd naar het IJ.

Ook de toekomstige perceeleigenaren worden gevraagd om regenwater zoveel mogelijk vast te houden en te infiltreren op hun eigen kavels. Hiernaast stimuleert het plan eigenaren om het water te hergebruiken. Voor de te realiseren woningen is een inspiratiedocument (pdf, 15 MB) opgesteld voor klimaatbestendige maatregelen.

Kijk voor meer informatie op de website van Rainproof.

Contactpersoon

Leon Disseldorp
Sweco Nederland b.v.
Leon.disselsorp@sweco.nl
06-55304986


Resultaten verschenen op
Deelnemer
Gemeente Amsterdam & Sweco Nederland b.v.
Schaal
Straat/wijk
Thema
Droogte, Wateroverlast
Categorie
Maatregelen nemen - Klimaatadaptief bouwen