Duurzaam distributiecentrum van Lidl in Almere


Supermarktketen Lidl bouwt haar distributiecentra al vanaf 2013 volgens de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore: BREEAM Outstanding. Ook het distributiecentrum dat nu gebouwd wordt in Almere voldoet aan deze hoge duurzaamheidseisen. Met het verschil dat Lidl bij de bouw van dit distributiecentrum nog een stap verder gaat: de portiersloge wordt volledig circulair en demontabel.

Waarom dit nieuwe distributiecentrum?

Het distributiecentrum in Zwaag werd te beperkt en had geen mogelijkheden om uit te breiden. Daarom besloot Lidl Nederland om op een andere plek een distributiecentrum bij te bouwen. Die plek werd het bedrijvenpark Stichtsekant in Almere. Lidl is in september 2020 gestart met de bouw van het nieuwe distributiecentrum en verwacht de bouwkundige oplevering in december 2021.

Wat maakt het gebouw zo duurzaam?

BREEAM is een duurzaamheidskeurmerk voor bouwprojecten. Om te voldoen aan de BREEAM-score ‘Outstanding’ moet het gebouw aan veel verschillende duurzaamheidseisen voldoen. Bij het ontwerp en de bouw van het distributiecentrum houdt Lidl daarom rekening met negen duurzaamheidsthema’s: energie, ecologie, management, gezondheid, transport, water, materiaal, afval en vervuiling. Dat betekent dat de bouw van het distributiecentrum niet alleen energiezuinig en CO2-bewust gebeurt, maar bijvoorbeeld ook dat klimaatadaptatie en biodiversiteit een rol spelen. Zo heeft Lidl een natuurplan opgesteld voor het terrein om het distributiecentrum heen. Het groen bestaat uit bomen en diverse plantensoorten, zodat er verschillende dieren kunnen verblijven. Het regenwater dat op het terrein valt wordt opgevangen en gefilterd in wadi’s. En in het nieuwe distributiecentrum wordt al het opgevangen regenwater hergebruikt als spoelwater in de toiletten en voor beregening van het groen in droge periodes.

Circulaire portiersloge

Lidl Nederland plaatst bij het nieuwe distributiecentrum een demontabele portiersloge, waarvan je alle elementen uit elkaar kunt halen en opnieuw in elkaar kunt zetten. Het kan namelijk goed zijn dat de portiersloge in de toekomst niet meer nodig is. De elementen van dit gebouw kan Lidl dan gebruiken om een ander filiaal te bouwen. Naast demontabel is de portiersloge gebouwd met circulair materiaal. Zo is de constructie van hout, met isolatie van oude polo’s van werknemers. Deze constructie is natuurlijk behandeld en heeft daardoor geen verf of coating nodig. En de verlichting is gemaakt van maisproducten.

Leerpunten

Om een duurzaam distributiecentrum te bouwen, is goede communicatie heel belangrijk. Daarom betrok Lidl in een vroeg stadium iedereen die op de een of andere manier met de bouw te maken heeft: de gemeente Almere, de omgevingsdienst, de brandweer, omwonenden, adviseurs en verschillende afdelingen van de eigen organisatie, zoals Logistiek, Recht, Procurement, HSE, IT, Energie en Facility. Daarnaast is enthousiasme van leden binnen het projectteam en voldoende voorbereidingstijd belangrijk. De voorbereidingstijd zorgt ervoor dat Lidl eventuele obstakels, met vertragingen tot gevolg, kan opvangen. En het enthousiasme zorgt ervoor dat het project van de grond komt en dat Lidl het tot een succes kan brengen.

Contact

Lidl Nederland GmbH
035-5287287
www.vastgoed-lidl.nl


Deelnemer
Lidl Nederland
Schaal
Bedrijventerrein
Thema
Wateroverlast
Categorie
Maatregelen nemen - Klimaatadaptief bouwen, Maatregelen nemen - Waterbeheer