Climate Adaptation Summit

Datum
t/m Plaats in agenda
Locatie
Het programma vindt online plaats. Een deel hiervan gebeurt vanuit het nieuwe drijvende kantoor van het Global Center on Adaptation in Rotterdam. Veel internationale deelnemers zoals regeringsleiders zullen deelnemen via video vanuit alle continenten
Omschrijving

Het ministerie van infrastructuur en Waterstaat had op 22 oktober de Climate Adaptation Summit gepland in Amsterdam. Maar deze conferentie voor wereldleiders kan door de coronacrisis niet doorgaan. Daarom organiseert Nederland de conferentie nu grotendeels digitaal, op 25 en 26 januari 2021. Het zal dan vooral gaan over de oplossingen om kwetsbare gebieden wereldwijd weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, zoals extremer weer en de stijgende zeespiegel. De conferentie is de afsluiting van het actiejaar van de Global Commission on Adaptation. Deze commissie is op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen in 2018 opgericht, en wordt geleid door IMF-topvrouw Kristalina Georgieva, voormalig VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon en Microsoft-oprichter Bill Gates.

De Global Commission on Adaptation publiceerde september 2019 het Adapt Now rapport. Belangrijkste conclusie was dat schade door wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen verder toeneemt als er niet snel wordt geïnvesteerd in het voorkomen van klimaatschade. Sindsdien werkt de Commission aan praktische klimaatoplossingen voor regio’s die gevoelig zijn voor de toenemende weersextremen, zoals het versterken van kustgebieden en het toekomstbestendig maken van infrastructuur in steden. Oplossingen die bij de Climate Adaptation Summit met alle deelnemers worden gedeeld.