Nationaal Deltacongres

Datum
Plaats in agenda
Locatie
Het congres vindt online plaats en fysiek in het MECC Maastricht.
Doelgroep

Overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en alle anderen die ook betrokken zijn bij het Deltaprogramma of daar interesse in hebben, zijn van harte welkom.

Omschrijving

Op donderdag 11 november 2021 vindt het Nationaal Deltacongres plaats in het MECC Maastricht. Vanwege de overstromingen in Limburg in juli heeft het een extra dimensie dat het Deltacongres in deze provincie plaatsvindt. De watersnood maakt duidelijk hoe groot de noodzaak is om stevig door te pakken met het Deltaprogramma. Alle delen van Nederland moeten voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden die vanwege de klimaatverandering vaker gaan voorkomen. Het is daarom belangrijk dat de deltacommunity eens per jaar bij elkaar komt om kennis en informatie uit te wisselen.

Het hoofdthema van dit Deltacongres is ‘Water als sturend principe’. Nederland gaat de komende decennia op de schop. Wat betekent het als water het uitgangspunt vormt? Hoe kunnen we de nieuwe woningen op een veilige en klimaatbestendige manier bouwen? Hoe zorgen we voor voldoende beschikbaar zoetwater en voor welke uitdagingen staan we daarbij? Hoe richten we ons land zo in dat we de weersextremen beter kunnen opvangen? Alle aspecten komen tijdens dit Deltacongres aan bod.

Programma

Vanaf 9:30 uur is het congrescentrum open en kun je het Deltacongres online volgen via het Deltacongresplatform. Online kun je dan alvast deelnemen aan een aantal sessies van betrokken partijen. Tijdens de plenaire opening onder leiding van Brecht van Hulten vertellen inwoners van Limburg over hun ervaringen met het water. De minister van Infrastructuur en Waterstaat zal een speech houden. In een panelgesprek bespreken deelnemers de rol van water bij de diverse grote opgaven voor bijvoorbeeld de woningbouw en de landbouwtransitie. In de Deltafilm belichten de bestuurders van de koepelorganisaties innovaties op het gebied van waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie. En natuurlijk wordt Het Zonnetje uitgereikt voor een opvallend project. Binnenkort kun je stemmen op een van de drie genomineerden!

In het kort ziet het programma er zo uit:

09.30 - 10.30 uur: Inloop voor deelnemers op locatie en online voorprogramma
10.30 - 11.45 uur: Plenair programma – live vanuit het MECC en online rechtstreeks te volgen
11:45 – 13:00 uur: Pauze – online live verslag vanaf ontmoetingsplein
13:00 – 14:15 uur: Parallelsessies ronde 1
14:15 – 14:45 uur: Pauze – online live verslag vanaf ontmoetingsplein
14:45 – 16:00 uur: Parallelsessies ronde 2
16:00 – 17:00 uur: (Virtuele) borrel - online live verslag vanaf ontmoetingsplein

Meer informatie

Wil je meer informatie over het Deltacongres? Ga dan naar de website van het Deltaprogramma. Wil je deelnemen? Dat kan door je aan te melden via het aanmeldformulier van het Deltacongres. Aanmelden voor het MECC kan tot en met vrijdag 1 oktober. Via loting kunnen deelnemers een plek krijgen. Deelnemers die naar Maastricht kunnen komen, ontvangen daar een persoonlijk bericht over. Aanmelden voor het online Deltacongres kan tot en met maandag 1 november.