Webinar Effectief groen en de toekomstige stad

Datum
Plaats in agenda
Tijd
11.00 tot uur
Locatie
Online
Omschrijving

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan: Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreem weer. We moeten onze leefomgeving daarop inrichten en aanpassen. De aanleg van groen kan daarbij een belangrijke rol spelen, maar… hoe ziet klimaateffectief groen er eigenlijk precies uit, en hoe realiseer je dit? Welke boomsoorten kunnen het best worden ingezet? En hoe kunnen ze optimaal bijdragen aan verkoeling?

Het onderzoeksproject ‘Effectief groen voor klimaatadaptatie in de stad’ ontwikkelt hier praktische richtlijnen en voorbeelden voor. Op 29 april 2021 van 11:00 tot 12:00 uur vertellen Jelle Hiemstra (WUR), Eva Meijers (WUR) en Laura Kleerekoper (HvA) hoe je hieraan kunt werken in dit Stadswerk-webinar. Tijdens dit webinar krijg je als deelnemer de gelegenheid om vragen te stellen via de chat.

Over de sprekers

Jelle Hiemstra is Senior Onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen aan de WUR. Het functioneren en de gezondheid van bomen zijn de rode draad in zijn carrière. Hij licht de opzet en aanpak toe en vertelt wat het project moet opleveren. Hierin wordt samengewerkt met partijen uit de groene sector, ontwerpers, landschapsarchitecten, stadsklimatologen en beheerders van het stedelijk groen.

Eva Meijers (WUR) gaat dieper in op de metingen in de praktijk. Om inzicht te krijgen in welke boomsoorten het meeste bijdragen aan klimaatbestendigheid, wordt bijvoorbeeld het verkoelend vermogen van stadsbomen gemeten tijdens hittegolfdagen. Ook wordt er een antwoord gezocht op de vraag wat de oorzaak is van de verschillen in verkoelend vermogen tussen bomen. Het antwoord hierop zou een stap voorwaarts kunnen betekenen voor praktische richtlijnen voor stedelijke groen. 
 
Laura Kleerekoper, Onderzoeker Klimaatbestendige Stad aan de Hogeschool van Amsterdam, vertelt tot slot over simulaties en wijksjablonen. Waar in een straat kunnen bomen het best worden geplaatst voor verkoeling? Kunnen we met behulp van snoeiwerkzaamheden het verkoelend vermogen van de huidige bomen verbeteren? Met ontwerpend onderzoek gevoed door simulatieresultaten wordt in sessies met ontwerpers, beheerders en beleidsmakers gezocht naar een effectieve groene inrichting voor hitte en alle andere functies van een straat.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Ga dan naar de website van Stadswerk. Wil je je aanmelden? Dat kan via dit aanmeldformulier. Ben je geïnteresseerd, maar komt het tijdstip je niet gelegen? Meld je dan toch aan en ontvang na afloop mail met een link om het webinar terug te kijken.