Erfgoed in de gemeentelijke klimaatstresstest

Datum
Plaats in agenda
Tijd
13.30 tot uur
Locatie
De Machinist, Rotterdam
Doelgroep

Beleidsmedewerkers erfgoed & archeologie, klimaat(adaptatie), ruimtelijke ontwikkeling en stedenbouw

Omschrijving

Gemeenten voeren sinds 2019 klimaatstresstesten uit om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Alleen wordt cultureel erfgoed zelden meegenomen in deze stresstesten, terwijl erfgoed juist gevoelig is voor klimaatverandering. Daarom organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) deze bijeenkomst. Dit ook ter voorbereiding op de nieuwe ronde klimaatstresstesten die overheden in 2025 moeten uitvoeren. Hoe geef je erfgoed een plek in deze stresstest? En hoe kun je het verleden als kennisbron gebruiken voor klimaatadaptatie? In de workshop geven experts antwoord op deze vragen.

RCE streeft ernaar dat elke gemeente cultureel erfgoed meeneemt in de stresstesten van 2025. Niet alleen omdat cultureel erfgoed extra gevoelig is voor de gevolgen van klimaatverandering, maar ook omdat het verleden ons hier veel kennis over biedt. Historisch kaartmateriaal toont waar ooit de groenstructuren liepen en welke waterwegen zijn gedempt. Kennis over het verleden biedt zowel inzicht in het watersysteem als aanknopingspunten voor mogelijke oplossingen. Met zulke kennis kun je keuzes onderbouwen of ‘historische fouten’ herstellen.

Meer informatie

Het volledige programma en meer informatie vind je op de website van Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier onderaan op de website  van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet? Meld je dan op tijd af via info@erfgoedhuis-zh.nl.