Erfgoed in de klimaatstresstest

Datum
Plaats in agenda
Tijd
13.30 tot uur
Locatie
Ondernemersplein, Steegstraat 5 in Roermond
Doelgroep

Erfgoedambtenaren en ambtenaren die betrokken zijn bij de totstandkoming van klimaatstresstesten, en iedereen in de gemeente die in zijn of haar werk te maken heeft met de gevolgen van klimaatverandering.

Omschrijving

Gemeenten voeren sinds 2019 klimaatstresstesten uit om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Alleen wordt cultureel erfgoed zelden meegenomen in deze stresstesten, terwijl erfgoed juist gevoelig is voor klimaatverandering. Daarom organiseren het Steunpunt Archeologie en Monumentenzorg Limburg (SAM Limburg) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) deze bijeenkomst. Dit ook ter voorbereiding op de nieuwe ronde klimaatstresstesten die overheden in 2025 moeten uitvoeren. Hoe geef je erfgoed een plek in deze stresstest? En hoe kun je het verleden als kennisbron gebruiken voor klimaatadaptatie? Hier gaan twee sprekers vanuit hun eigen vakgebied op in en daarna kun je kiezen uit twee workshops over het stedelijk of landelijk gebied, waarin je ook met deze vragen aan de slag gaat.

Het Steunpunt en RCE streven ernaar dat elke gemeente cultureel erfgoed meeneemt in de stresstesten van 2025. Niet alleen omdat cultureel erfgoed extra gevoelig is voor de gevolgen van klimaatverandering, maar ook omdat het verleden ons hier veel kennis over biedt.

Aanmelden

Het volledige programma en meer informatie vind je op de website van SAM Limburg. Hier kun je je ook aanmelden.